SASTANAK S OCTAPHARMOM

'Vlada pregovara s tvrtkom koja je slavila kad je Imunološki izgubio dozvolu'

04.02.2014 u 13:25

Bionic
Reading

'Ivan Vrdoljak, ministar gospodarstva, Rajko Ostojić, ministar zdravlja, i Mladen Pejnović, predstojnik Ureda za upravljanje državnom imovinom, na sastanku su s predstavnicima Octapharme oko ulaska u strateško partnerstvo s Imunološkim zavodom, a sastanku je odbilo prisustvovati troje pozvanih zaposlenika Zavoda, dvoje iz prerade plazme i povjerenica sindikata', kazao je Srećko Sladoljev, povjerenik Novog sindikata u Zavodu

Sladoljev navodi da su predstavnici Octapharme u ljeto 2013. na zanimljiv način proslavili odluku Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) da Zavodu ne produlji dozvolu.

'Zanimljivo je da na sastanak nisu pozvani predstavnici i ostalih pet potencijalnih strateških partnera (Grad Zagreb, JGL, fond Nexus, Pharmas i Griflos) koji su iskazali interes i time su stavljeni u neravnopravan položaj suprotno odredbama Zakona o tržišnom kapitalu. Na sastanak su bili pozvani birani zaposlenici, oni koji imaju saznanja o zalihama i tehnologiji prerade krvne plazme, što je povlaštena informacija i poslovna tajna Društva', tvrdi Sladoljev.

Smatra da proizvodnja krvnih pripravaka mora ostati u hrvatskim rukama te da je to imperativ ove, ali i svih budućih vlada. Napominje da je Zavod, prije nezakonitog stečaja koji je Trgovački sud poništio, dao smjernice što treba učiniti te da bi uz njih mogao opstati.

'HALMED mora dati privremenu dozvolu za proizvodnju radi prerade 30 tona plazme dobrovoljnih davatelja i finalizacije oko 11 milijuna kuna poluprerađevina. U nezadovoljavajućim uvjetima prerađuje se i plazma u Italiji pa tamo nikom ne pada na pamet da zatvori nacionalnu proizvodnju pozivajući se na EU.

Privremena dozvola bila bi na godinu dana i u tom roku otklonili bi se nedostaci na postojećoj lokaciji jer je opozvani direktor već avansno uplatio novac za radove i kupio kapitalnu opremu. HALMED bi tada dao dozvolu na dulje razdoblje, što bi bilo dovoljno vremena da se izgrade suvremeni pogoni na drugoj lokaciji', ističe Sladoljev.

Nedopustivim smatra to da Zavod vode politički podobnici te ističe da bi se trebao raspisati javni natječaj za najodgovorniju osobu.

'U Nadzornom odboru sjedi čovjek iz HNS-a koji je umirovljenik, a prema neslužbenim informacijama, čuo sam da će ga Vlada predložiti za novog direktora, što je suprotno zakonu', rekao je Sladoljev.

Naveo je i kako je prošli tjedan osam sati u USKOK-u i DORH-u davao iskaz o svemu što se događalo u Zavodu.