KAO PIJANI MILIJUNAŠI

Vlada predviđa deficit od čak 2,5 posto BDP-a

Ivan Šuker i Jadranka Kosor

Ivan Šuker i Jadranka Kosor

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Bruno Konjević

Prijedlog proračuna za iduću godinu planira prihode u iznosu od 112,8 milijardi kuna, što je 1,5 posto više nego ove godine, dok se proračunski rashodi planiraju u iznosu od 121,4 milijarde kuna, što je oko 900 milijuna kuna više nego 2009. godine, doznaje se danas u Ministarstvu financija.

Prijedlog proračuna za iduću godinu Vlada će raspraviti na sutrašnjoj sjednici i uputiti ga na donošenje Hrvatskom saboru. Projekcije Ministarstva za iduću godinu su realni rast BDP-a za 0,5 posto te proračunski deficit opće države od 2,7 posto BDP-a (u ovoj godini 2,9 posto).

U resoru financija i u Vladi ističu kako se proračunska potrošnja u idućoj godini značajno racionalizira, te naglašavaju kako je rast ukupnih rashoda povezan s tri važna elementa - prilagodbu u procesu pridruživanja EU što je u 2010. trošak od 2 milijarde kuna, sufinanciranje projekata u sklopu pretpristupnih programa EU za koje je predviđeno 432,2 milijuna kuna, te povećanim troškovima kamata za oko milijardu kuna.

Samo ta tri segmenta znače povećanje rashoda u 2010. godini za 3,4 milijarde kuna. Da povećanja tih rashoda nema proračunska bi potrošnja mogla biti 1,5 milijardi kuna manja nego ove godine, izračunali su u Ministarstvu financija.

Od ukupno 2 milijarde kuna planiranih za aktivnosti i projekte vezane za prilagodbu EU predviđa se primjerice 648,4 milijuna kuna za ubrzano zbrinjavanje povratnika i izbjeglica, 502,6 milijuna za prilagodbu poljoprivrednog sustava, 234,7 milijuna kuna za uspostavu i upravljanje schengenskim sustavom, 111,8 milijuna kuna za reformu i modernizaciju pravosuđa, itd.

U resoru financija ponavljaju kako je u pripremi proračuna od svih proračunskih korisnika tražena štednja, "zaustavljanje svih troškova bez kojih se može". Na rashodnoj strani proračuna značajnije je smanjenje, za 17,6 posto, planirano kod subvencija koje bi iznosile 5,7 milijardi kuna, ili 1,2 milijarde kuna manje nego u ovoj godini.

Rashodi pak za zaposlene u iznosu od 22,5 milijardi kuna planirani su s blagim povećanjem, za 0,6 posto, a rashodi za mirovine s povećanjem za 1,7 posto i iznosili bi 34,6 milijardi kuna. U Ministarstvu financija su svjesni kako mogućnosti za povećanja na prihodnoj strani nema, a iz tog resora i Vladinih izvora ponavljaju kako trebaju uslijediti "bolne i teške odluke" vezane za primjerice brodogradnju, subvencije, racionalizaciju lokalnih jedinica, itd.

U 2010. čekaju nas koraci koje smo najavljivali, treba raditi na nekim teškim i bolnim odlukama koje bi se mogle reflektirati i na proračun za iduću godinu, kažu isti izvori i poručuju kako uspjeh tih poteza ovisi i o političkom okružju, razgovorima sa socijalnim partnerima i šire.

U idućoj godini državi na naplatu stižu obveznice u iznosu 3 milijarde kuna te 500 milijuna eura, kao i 1,25 milijardi eura kredita, ili ukupno oko 2,15 milijardi eura. U Ministarstvu financija ističu kako će sva dospjeća inozemnih obveza i proračunskog deficita financirati na međunarodnom financijskom tržištu, a sva dospjeća domaćih obveza na domaćem financijskom tržištu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi