POSREDNIČKO VIJEĆE

Vlada pozdravlja inicijativu Europske komisije

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 23.01.2009 19:38
  • Objavljeno 23.01.2009 u 19:38
ivo sanader - stisnuta šaka

ivo sanader - stisnuta šaka

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Joško Ponoš

Premijer Ivo Sanader pozdravlja sve napore za ukidanje slovenske blokade i nastavak hrvatskih pristupnih pregovora s Europskom unijom, pa tako i najnoviji prijedlog Europske komisije što ga je predstavio europski povjerenik za proširenje, priopćio je u petak Vladin Ured za odnose s javnošću

U priopćenju se ne spominje sadržaj prijedloga, ali se navodi kako je na sastancima s povjerenikom Ollijem Rehnom dogovoreno da se, sve dok traju konzultacije, neće objavljivati pojedinosti inicijative.
Hrvatska poštuje taj dogovor, piše Vlada u priopćenju.

Slovenska komercijalna televizija u četvrtak je objavila da je Rehn dvjema zemljama predložio da međusobni granični spor riješe uz pomoć 'posredničkog vijeća', u sastavu kojeg bi bili francuski pravni stručnjak Robert Badinter, mirovni posrednik Martti Ahtisaari te poznata stručnjakinja za međunarodno pravo.

Vlada u petak istodobno pozdravlja prijedlog Rezolucije Europskog parlamenta o napretku Hrvatske te poruke zastupnika EP-a u tijeku rasprave u Odboru za vanjsku politiku.

Europski parlamentarci istaknuli su da je Hrvatska uvelike napredovala u ispunjavanju svih potrebnih kriterija za punopravno članstvo u EU, te su izrazili uvjerenje da će Zagreb završiti pristupne pregovore 2009.
Prijedlog Rezolucije Europskog parlamenta podsjeća na Bledski dogovor dvojice premijera, koji su poduprle i oporbe obiju zemalja, te poziva obje strane da granično pitanje riješe pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu.

 

 

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!