slijedi novi natječaj

Vlada poništava odluku o nabavi aviona, o propalom poslu raspravlja i Vijeće za obranu

14.01.2019 u 07:05

Bionic
Reading

Vlada će u ponedjeljak održati sjednicu sa samo jednom točkom dnevnog reda - poništenjem odluke o nabavi borbenih aviona iz ožujka prošle godine

Odluka će biti donesena, kako je tportal i pisao prošli tjedan, zato što je Izrael priznao da ne može isporučiti avione u konfiguraciji s kojom je pobijedio na najtečaju. Cijeli posao, koji je trebao biti težak oko 500 milijuna dolara, propao je zato što su Izrael i Hrvatska, unatoč američkim upozorenjima, dogovarali prodaju aviona F-16 u konfiguraciji Barak, što znači da su avioni, koje je Izrael kupio od SAD-a sredinom 1980-ih, modernizirani izraelskom tehnologijom.

Iz SAD-a su u više navrata upozoravali da takav dogovor neće moći biti proveden te da će se prije prodaje morati iz aviona izvaditi izraelska nadogradnja. Taj je stav i potvrđen krajem prošle godine kada je Kongres odobrio prodaju samo 'ogoljelih' aviona.

Na to, pak, Hrvatska nije htjela pristati jer to ne bi bili avioni s kojima je Izrael pobijedio na natječaju, pa je cijeli posao propao. Ministar obrane Damir Krstičević cijelo vrijeme otkad se doznalo da posao propada, odbacuje mogućnost podnošenja ostavke i na takav način preuzimanja odgovornosti za fijasko, a čini se da tako, barem zasad, razmišlja i premijer Andrej Plenković.

  • +6
Izraelski avioni F-16 Barak sletjeli na Pleso Izvor: Pixsell / Autor: Igor Šoban

Predstavnici Izraela i Hrvatske indirektno su prebacili krivnju na SAD, tvrdeći da su se Amerikanci predomislili, što je natjeralo američko veleposlanstvo u Zagrebu da, unatoč blokadi njihove Vlade (shutdownu) za vrijeme koje državne institucije ne rade, zatraži posebnu dozvolu iz Washingtona da reagira. U priopćenju je veleposlanstvo naglasilo kako SAD svoje stavove otpočetka nije mijenjao te da su sve strane uključene u proces znale koji su uvjeti za prodaju aviona Hrvatskoj.

O propalom poslu u ponedjeljak će raspravljati i Vijeće za obranu.

Nakon poništenja odluke od prošle godine, ići će se u novi natječaj, tportal je neslužbeno doznao iz Vlade prošli tjedan.