POSTOJI PRAVNI OKVIR, ALI...

Vlada uzvraća pravobraniteljici na kritike o zločinima NDH: 'Za dom spremni' se miče s groblja

23.11.2018 u 07:16

Bionic
Reading

Nakon što je pučka pravobraniteljica Lora Vidović u javnom apelu upozorila da relativizacija zločina NDH narušava temeljne vrijednosti Ustava, a izostanak reakcija sa strane vlasti otvara prostor mržnji, stigao je i djelomičan odgovor iz Vlade, čija ministarstva su ustvrdila da postoji pravni okvir za rješavanje spomenutih problema, no da se on ne primjenjuje u potpunosti. Najkonkretnije je odgovorilo Ministarstvo graditeljstva, koje je reklo kako u novom Zakonu o grobljima 'postoji namjera uklanjanja natpisa koji propagiraju te ideje'

Večernji list je tragom detaljnih kritika upitalo relevantna ministarstva što čine da se takvo stanje promijeni. Podsjetimo, Vidović je upitala Ministarstvo uprave planira li mijenjati Zakon o udrugama vezano za upotrebu pozdrava 'za dom spremni' u statutu nekih udruga, to više što su gradskim uredima svojedobno dali uputu da dok Vijeće ne donese preporuke, registriraju takve udruge. Ministarstvo uprave je odgovorilo da će postupiti u skladu s preporukama Vijeća za suočavanje s prošlošću, dok je odgovor na pitanje pravobraniteljice 'u pripremi'. Sličan odgovor dao je i MUP na upit zašto se ne žale na oslobađajuće presude u predmetima gdje je sporna uporaba pozdrava 'za dom spremni' – zbog opsežnosti teme odgovor je u pripremi.

<<< Pučka pravobraniteljica: Relativizacija zločina NDH narušava temeljne vrijednosti Ustava >>>

Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić, pak, kaže kako državna odvjetništva ne nadziru rad MUP-a i drugih tijela nadležnih za iniciranje prekršajnih postupaka i ako oni ne postupaju, to je na njima. U protivnom, državna odvjetništva bila bi nadležna za sve prekršaje pa bi bili nadležni i za prekršaje nepoštivanja komunalnog reda. Općinsko državno odvjetništvo bi jedino iniciralo prekršajni postupak ako prekršaj postoji.

Na kritiku za nedovoljno precizne i jasne zakonske okvire koji bi na odgovarajući način procesuirali poticanje na nasilje i mržnju, Ministarstvo pravosuđa odgovara kako Kazneni zakon u članku 325. inkriminira to kazneno djelo, koje se može počiniti putem svih medija, na javnom skupu i na drugi način kojim se javno potiče ili čini dostupnim letke, slike i druge materijale kojima se poziva na nasilje ili mržnju uperenu prema spomenutim skupinama ljudi. Ovaj članak za Ministarstvo predstavlja 'dostatan kaznenopravni okvir za procesuiranje uz napomenu da će svaka državnoodvjetnička i sudska odluka ovisiti o utvrđenim okolnostima svakog pojedinog slučaja'.

Uoči službene komemoracije HOS-ovci razvili zastavu s ustaškim pozdravom Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja odgovorilo je da rade na usklađivanju Zakona o grobljima s preporukama Vijeća nakon što je 25. listopada okončana javna rasprava. Namjera je spriječiti i ukloniti natpise na grobljima koji propagiraju te ideje. Ministarstvo dodaje da su i ostali simboli već zakonom zabranjeni te inzistiraju da ih se poštuje.