TKO JE DOBIO VIŠE OD 625 KUNA?

Vlada naredila da se vrati višak božićnica!

17.12.2009 u 13:33

Bionic
Reading

Božićnica za javne i državne službenike iznosit će 625 kuna, odlučeno je na današnjoj sjednici Vlade. Svi oni koji su dobili božićnicu veću od tog iznosa morat će vratiti višak

Ministar financija Ivan Šuker naglasio je kako srezana božićnica ne znači da je država pred bankrotom ili da su se nastavili loši trendovi, već da se Vlada morala držati okvira proračuna.

'Zaposleni u javnom sektoru moraju biti svjesni da su privilegirani, jer ipak imaju redovita primanja. Zaposleni u realnom sektoru pitaju se hoće li uopće dobiti plaću, božićnicu, i strahuju za svoj posao', rekao je Šuker.

Naveo je da je za regres djelatnicima u javnim i državnim službama ove godine isplaćeno 302 milijuna kuna, darovi za djecu koje su dobili ovaj mjesec koštali su državu 63 milijuna kuna, a od 1. kolovoza plaća im je prema prijašnjem sporazumu porasla za 2,3 posto.

Ukupno za božićnice zaposlenim u javnom sektoru Vlada će izdvojiti, naglasio je Šuker, 125 milijuna kuna.

Ne boje se sudske tužbe

Premijerka Jadranka Kosor pozvala je sve korisnike državnog proračuna koji su već isplatili punu božićnicu od 1.250 kuna, da svoju odluku usklade s odlukom Vlade. Ukratko, naredila je da svi oni koji su dobili više od 625 kuna, višak moraju vratiti.

Na Vladinoj sjednici ni jednom riječju nije spomenuta jučerašnja najava da će se drugi dio božićnice od 625 kuna, koji je sad oduzet, isplatiti u ožujku iduće godine, pa se prema svemu sudeći od toga odustalo.

Zaključak je da su Banski dvori odlučili pokazati zube sindikatima bez obzira na prijetnju sudskim tužbama, koje bi u konačnici državu mogle koštati mnogo više nego planirana ušteda.

Na današnjoj sjednici Vlada je ublažila svoju odluku o zabrani zapošljavanja državnih službenika. Iznimka vrijedi za nove djelatnike u službama koje rade na zadacima u sklopu pregovora s EU te je odobreno zapošljavanje na ispražnjena radna mjesta koja se ne mogu popuniti preraspodjelom postojećeg kadra.

Podignuta granica za carinjenje robe na tisuću kuna

Kreću tužbe

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske najavio je danas da će u ime svojeg članstva podizati sudske tužbe zbog Vladine odluke da ne isplate božićnice u ugovorenom iznosu od 1250 kuna.

Premijerka Kosor izrazila je svoje zadovoljstvo sa svim Upravama javnih poduzeća, jer su provele planove štednje koje su donijele uštedu od 1,34 milijarde kuna.

'Rokovi plaćanja smanjeni su sa 61 na 55 dana', pohvalila se Kosor.

Od početka iduće godine građani će bez carine moći uvesti veću količinu robe. Naime, današnjom Vladinom odlukom građani će bez carinjenja moći uvoziti robu u vrijednosti od tisuću kuna, umjesto 300 kuna, kao što je dosad bio slučaj. To se, međutim, ne odnosi na alkohol, duhan i parfeme.

Nakon sjednice, ministri su požurili na koalicijski blagdanski ručak, za koji su svi ponaosob, prema premijerkinu naputku, morali donijeti ponešto. HSS-ovac Božidar Pankretić navodno je odlučio kolege počastiti krvavicama, Božo Biškupić je donio orahnjaču, a Kosor je ispekla kolač bijelo brdo.