humanitarna kriza

Vlada li u Sjevernoj Koreji nestašica hrane? Kim Jong Un pozvao vladajuće na hitan sastanak 'o poljoprivredi'

27.02.2023 u 08:21

Bionic
Reading

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un započeo je sastanak dužnosnika vladajuće stranke kako bi razgovarali o poboljšanju gospodarstva i poljoprivrede, izvijestili su u ponedjeljak državni mediji, dok raste bojazan od nestašice hrane i humanitarne krize

Međunarodni stručnjaci tvrde da se nesigurnost hrane pogoršala u izoliranoj zemlji u jeku sankcija i zatvaranja zbog covida-19.

Kim je u nedjelju nadgledao sedmi prošireni plenarni sastanak 8. Središnjeg odbora Radničke stranke Koreje o projektima ruralnog razvoja, izvijestila je državna novinska agencija KCNA.

Skup je prvog dana odobrio točke dnevnog reda, objavila je KCNA.

Obično se takvi sastanci sazivaju jednom ili dva puta godišnje, ali ova plenarna sjednica odvija se samo dva mjeseca od prethodne, također usmjerene na poljoprivredu.

Neuobičajena učestalost sastanaka o poljoprivredi potaknula je nagađanja da bi u Sjevernoj Koreji mogla vladati ozbiljna nestašica hrane.

  • +3
Kim Jong-Un osobno nadgleda nuklearne taktičke vježbe Izvor: EPA / Autor: KCNA

U najavi sastanka u veljači, KCNA je navela da je "vrlo važan i hitan zadatak uspostaviti ispravnu strategiju za razvoj poljoprivrede".

Južna Koreja upozorila je u veljači da se pogoršala situacija s hranom u Sjevernoj Koreji, a dužnosnici u Seulu opisuju sastanak kao de facto potvrdu ozbiljnih nestašica.

Američki program 38 North, koji je posvećen stanju u Sjevernoj Koreji, objavio je u izvješću u siječnju da je "dostupnost hrane vjerojatno pala ispod minimuma s obzirom na ljudske potrebe", pri čemu je nesigurnost hrane najgora od gladi 1990-ih.

Sjeverna Koreja je pod strogim međunarodnim sankcijama zbog svog programa nuklearnog oružja i balističkih projektila, a posljednjih je godina njezina ograničena pogranična trgovina praktički ugušena uvedenim zatvaranjima s ciljem prevencije covida-19.