BURNO U SABORU

'Vlada je uvela red? Taj red je krajnji nered'

25.09.2015 u 10:14

Bionic
Reading

Niz reakcija u Saboru izazvala je odluka Ustavnog suda koji je ukinuo odredbe u veljači izmijenjenog Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor. I dok u HDZ-u tvrde da su na problematične odredbe upozoravali i prilikom donošenja zakona, vladajući se pitaju zašto je Ustavni sud reagirao sada, uoči izbora, a ne ranije

Ustavni sud u četvrtak je ukinuo odredbe u veljači izmijenjenog Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor po kojima bi stranke i nezavisne liste za kandidaturu morale skupiti po 1.500 potpisa birača, brisana je i odredba po kojoj se za zastupnike ne bi smjeli kandidirati osuđeni za zlouporabu položaja i ovlasti, kao i ona po kojoj bi se iz izborne utrke diskvalificirale liste na kojima je manje od 40 posto kandidata podzastupljenog spola.

HDZ-ov Željko Reiner zbog toga je jutros zatražio stanku, poručivši kako su u HDZ-u upozoravali na sporne odredbe.

'Nažalost, usprkos neprestanim tvrdnjama da je ova Vlada uvela red u državu, da je zastupala zakonitost, vidi se kako izgleda taj red. Taj red je krajnji nered i, nažalost, kako je mandat počeo, tako i završava', kazao je Reiner.

Odlukom Ustavnog suda razočarana je HNS-ova Nada Turina Đurić, a smatra da su ustavni suci ovime zastupnicima poslali poruku - uzalud vam trud, svirači. Zašto je odluka objavljena tek danas, iako je donesena u ožujku, upitala je HNS-ovka.

'Poslana nam je poruka - možete i dalje nastojati podizati standarde demokracije, podizati standarde etike u politici, no mi imamo konačnu riječ', kazala je Nada Turina Đurić.

SDP-ova Gordana Sobol nezadovoljna je ukidanjem odredbe po kojoj bi se iz izborne utrke diskvalificirale liste koje ne poštuju tzv. žensku kvotu, odnosno one nemaju najmanje 40 posto kandidata podzastupljenog spola.

Klub SDP-a takvom odredbom u izbornom zakonu htio je poslati poruku kako je u Hrvatskoj sazrelo vrijeme za davanje jednakih šansi i muškarcima i ženama da sudjeluju u donošenju svih odluka, rekla je Sobol.

'Ustavni sud, na žalost, smatra da je parlamentarna demokracija važnija u ovom času od same ravnopravnosti spolova, a zaboravlja da nema demokracije u jednom društvu ako ravnopravnost spolova ne postoji ili postoji samo na papiru. To je čista politička odluka Ustavnog suda', kaže Sobol.

Odluka, dodaje, 'ide na ruku samo onim političkim snagama koje jedno govore, drugo misle, a treće rade i kojima su puna usta govora o uključivanju žena'.
I Furio Radin nezadovoljan je što je Ustavni sud ukinuo odredbu o 'ženskoj kvoti'.

'Ta je odluka sramotna, arbitrarna, upleće se u izborno zakonodavstvo', smatra Radin.
Žestoko se na Ustavni sud obrušio SDP-ov Nenad Stazić, kazavši da će nakon ovakve odluke suda HDZ opet moći staviti Sanadera na liste.

Osvrnuo se i na kritike koje na račun premijera i odnosa sa Srbijom dolaze od oporbe. 'Minimum patriotizma bilo bi u ovakvoj situaciji stati uz svoju Vladu, minimum patriotizma. Što je to domoljublje? Busati se u hrvatska prsa, stavljati ruku na grudi kad svira himna, a onda zajedno s Vučićem, s Orbanom, kao njihovi najbolji saveznici, napadati hrvatsku Vladu?Biti domoljub za HDZ znači u sukobu građana i banaka napustiti građane i stati uz banke, uz njihove interese', kazao je Stazić.

Podsjetio je da će se danas glasati i o skidanju imuniteta HDZ-ovoj Josipi Rimac.

'Prije nje na tom mjestu je sjedio Ante Jerolimov i protiv njega je pokrenuta istraga zbog toga što je falsificirao diplome. Prije Jerolimova na tom istom mjestu je bio Božidar Kalmeta protiv kojega je također otvorena istraga. Ne možete naći jednog poštenog za jedno mjesto i tako poštujete dignitet Hrvatskog sabora. To je za vas dignitet. Domoljublje za SDP znači podići BDP, povećati zaposlenost, povećati izvoz', rekao je Stazić, uz burno negodovanje iz HDZ-ovih klupa.