KRIZA VLASTI

Vlada je pala, što slijedi - izbori ili preslagivanje?

04.06.2016 u 10:06

Bionic
Reading

Nakon uzbudljivog političkog petka tijekom kojeg je postalo sasvim izvjesno da je Vlada Tihomira Oreškovića prošlost još uvijek se ne zna kako će se tehnički provesti razlaz niti očekuju li nas uskoro prijevremeni izbori ili famozno preslagivanje većine u Saboru

Dakle karijera Tihomira Oreškovića kao predsjednika Vlade je završena. Prema izjavama koje stižu iz HDZ- a, nakon konferencije za medije predsjednika Tomislava Karamarka koji se odbio povući iz Vlade ne njegov zahtjev, pred Oreškovića je ostavljena mogućnost da sam podnese ostavku ili će HDZ u Saboru pokrenuti postupak izglasavanja njegova nepovjerenja. Točnu strategiju HDZ će utvrditi najvjerojatnije već sutra (subota) ujutro za kada je zakazana sjednica Predsjedništva stranke, a odmah potom i sjednica Središnjeg odbora.

Ako Orešković sam ne podnese ostavk,u ni izglasavanje nepovjerenja neće ići glatko kako je HDZ zamislio jer će i u tom slučaju morati sakupiti 76 ruku za njegov opoziv. Operacija traženja 76 ruku je najvažnija stvar koja sada predstoji pred HDZ-ovcima ako žele osigurati preslagivanje i novu vladu s Tomislavom Karamarkom na čelu. Iz sadašnje perspektive mogućnost formiranja takve nove vlade bez Mosta se čini nemogućom misijom, ali u hrvatskoj politici su se događale i nevjerojatnije stvari, posebno jer HDZ, čini se, očajnički želi izbjeći izbore. Međutim, ako se i oformi takva vlada bit će nestabilnija od postojeće koja je upravo pala.

Most s druga strane još uvijek nije dao naslutiti kako će se postaviti u narednim danima. Oni stoje pri stavu da Karamarko mora otići iz Vlade i da bi u tom slučaju bilo moguće očuvati vladu s HDZ-om. Petrov je jedini izjavio da je spreman izaći iz Vlade ako će to doprinijeti stabilnosti. Izglasavanje nepovjerenja prvog potpredsjedniku Vlade Karamarku, na kojem su inzistirali i oko čega je izbila i cijela kriza, nakon današnjeg dana pada u drugi plan. Mostov osnovni zadatak će biti sačuvati homogenost 12 zastupnika u Saboru koji su još uvijek ostali vjeri platformi.

Predsjednik SDP-a i bivši premijer Milanović je tek kratko poručio likujući da nas u rujnu očekuju novi izbori. Zanimljivo je, recimo, da je HNS-ovac Goran Beus Richembergh na Facebooku pozvao na mobilizaciju jer smatra da se treba dobro pripremiti za novu HDZ-ovu podvalu.

'Ako Orešković ne podnese ostavku, HDZ će za par dana ili povući sve svoje članove iz vlade i tjerati Oreškovića da učini isto ili tražiti u Saboru izglasavanje nepovjerenja njegovoj vladi, a od predsjednice ultimativno zahtijevati da mandat za sastavljanje nove vlade da Karamarku kako bi kupovao i silio preslagivanje nove većine. Ako nas toga dana na ulice ne izađe bar 200 tisuća sa zahtjevom za novim izborima, onda smo stoka ne sitnog zuba, nego bez zuba', napisao je Beus Richembergh. Jedno je sigurno, čeka nas vruće političko ljeto.