SPORNA OBILJEŽJA

Vlada dala zanimljiv odgovor Bulju na pitanje o 'četničkim spomenicima' u Hrvatskoj

  • Autor: V. B.
  • Zadnja izmjena 11.01.2018 22:06
  • Objavljeno 11.01.2018 u 22:06
Sporan tekst na spomeniku Šoškočaninu

Sporan tekst na spomeniku Šoškočaninu

Izvor: tportal.hr / Autor: Goran Flauder

Vlada RH odgovorila je zastupniku Mosta Miri Bulju na pitanja koja je postavio vezano uz 'nadgrobne četničke natpise u Borovu Selu, Krnjaku, Kistanjama i Brđanima'. Iako je tražio da se Vlada izjasni o izjavama Milorada Pupovca, koji je generala HV-a Janka Bobetka usporedio sa Slobodanom Miloševićem, Slavkom Dokmanovićem i Milanom Babićem, odgovor na to pitanje nije dobio. Kao što mu nije odgovoreno hoće li se Vlada založiti kod Pupovca da da odgovor na pitanje gdje je danas dr. Ivan Šreter

Odgovarajući na Buljevo pitanje vezano uz uklanjanje 'nadgrobnih četničkih natpisa Vukašinu Šoškočaninu, Vojislavu Miliću, Mili Babiću, spomeniku pripadniku Knindži u Kistanjama i pobunjenim Srbima u Brđanima', Vlada je navela kako 'kazneno zakonodavstvo RH ne propisuje načine ili postupak uklanjanja postavljenih spomenika ili obilježja te u tom smislu ne predstavlja temelj za uklanjanje spornih objekata iz predmetnog pitanja'.

Nadalje dodaju da bi se ti spomenici 'mogli ukloniti ako su rezultat kakvog kažnjivog djela'.

Bulju su skrenuli pažnju na to da su donijeli 'Odluku o osnivanju Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima' te da bi, ukoliko oni donesu preporuke 'za pravno uređivanje isticanja sadržaja kojima se veličaju nedemokratski ili zločinački režimi', mogli dobiti pravi temelj za uklanjanje postavljenih spomenika ili obilježja.

'Imajući u vidu navode iz zastupničkog pitanja te mogućnost da bi se u navedenim slučajevima moglo raditi o radovima, odnosno građevinama za čije je izvođenje, odnosno građenje potrebna građevinska dozvola, odnosno glavni projekt, predmetno zastupničko pitanje dostavljeno je na nadležno postupanje građevinskoj inspekciji Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja radi utvrđivanja činjeničnog stanja te poduzimanja zakonom propisanih mjera ovisno o utvrđenom stanju', navodi se u odgovoru Bulju.

Sukladno tome, dodaje se u odgovoru, na teren je izašla građevinska inspekcija i utvrdila da je spomen-ploča Vukašinu Šoškočaninu postavljena na grobnici obitelji Šoškočanin na groblju u Borovu, spomen-ploča Vojislavu Miliću postavljena je na groblju u Borovu, spomenik Mili Babiću nalazi se na groblju u selu Trupinjak, Općini Krnjak, dok se spomenik Milanu Krneti nalazi na groblju Bezbradice pored Kistanja.

  • +1

Sporni spomenici

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Ferbezar/PIXSELL

Za križ u Brđanima utvrđeno je da je postavljen na zemljištu pravoslavne crkve i da su za njega pribavljena očitovanja te da je Srpska pravoslavna crkva u Hrvatskoj, Eparhija gornjokarlovačka, Crkvena općina Petrinja, dostavila suglasnost Općine Sunja za izgradnju vjerskog obilježja, tj. za građenje spomenutog betonskog stupa i betonskog križa bez postavljanja pisanog teksta na istom.

'Slijedom izloženog, imajući u vidu činjenicu da se radi o spomenicima izgrađenima na groblju, odnosno sukladno odredbama spomenutog pravilnika, te da je pitanje uređenja groblja i upravljanje grobljima u nadležnosti jedinica lokalne samouprave, obavještavamo vas da je kontrola usklađenosti spomenika iz predmetnog zastupničkog pitanja s važećim propisima u nadležnosti jedinica lokalne samouprave, odnosno komunalnih redara.

Radi provedbe spomenute kontrole predmetno pitanje Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja dostavilo je općinama Borovo, Krnjak, Kistanje i Sunja na nadležno postupanje sa zahtjevom da se o utvrđenom obavijesti to ministarstvo.

Eventualna potrebna dodatna obrazloženja u vezi s pitanjem zastupnika dat će Predrag Štromar, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja', zaključuje se u odgovoru Vlade zastupniku Bulju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!