suđenje

Vještak nije nepristran, već je prije u medijima Sauchu proglasio krivim

20.02.2020 u 09:38

Bionic
Reading

Obrana Tomislava Sauche ustvrdila je na suđenju u aferi dnevnice da je vještak grafolog Zvonimir Ćorić nije nepristran te da je već ranije Sauchu u medijima proglasio krivim, tvrdeći da su sporni potpisi njegovi prije negoli je angažiran, piše u četvrtak Jutarnji list

Hoće li se komentiranje afere dnevnice za nekoliko medijskih kuća, a prije nego ga je Uskok službeno zadužio za vještačenje u tome predmetu, obiti u glavu grafološkom vještaku Zvonimiru Ćoriću, pita dnevnik.

Podsjećaju da su u srijedu, u nastavku suđenja Tomislavu Sauchi, bivšemu predstojniku Ureda tadašnjega premijera Zorana Milanovića, te bivšoj tajnici Sandri Zeljko, ispitivani grafološki vještaci Ćorić i Đuro Črnjak, koji su napravili posljednje, treće vještačenje potpisa na dnevnicama u navedenome predmetu.

Vještaci su u svojemu nalazu potvrdili optužbe Uskoka prema kojima je Saucha potpisivao sporne putne naloge, no onda je uslijedilo višesatno rešetanje Sauchinoga odvjetnika Darka Maržića, pri čemu je vještak 'gutao knedle'.

Najveći dio Maržićevih pitanja bio je usmjeren na činjenicu da je Ćorić, prije nego ga je Uskok imenovao vještakom u ovome predmetu, u više navrata u medijima komentirao taj predmet, te između ostaloga u jednoj televizijskoj emisiji komentirao i vještačenje koje je Saucha privatno bio naručio te prema kojemu, suprotno od vještačenje tužiteljstva, njegovi potpisi nisu na nalozima.

Također sporno je i je li Ćorić, kada je postavljen za vještaka u ovom predmetu, obavijestio Uskok da je već ranije komentirao isti taj spis. Ćorić je rekao da je tužitelje upozorio da je davao izjave za medije, no da su oni, nakon što im je pojasnio da se nije upoznao s materijalom koji treba vještačiti, rekli da je to problem, donosi Jutarnji list.

Također vještak je rekao da je u svim javnim istupima pokušao načelno govoriti o metodologiji, a ne ulaziti u konkretan spis. Međutim, jučer je nakon pitanja odvjetnika rekao kako ostavlja mogućnost da je ipak vidio i potpise ako su se oni nalazili u vještačenju koje je komentirao na televiziji.