pod istragom ili optuženi

Sjede u saborskim klupama, pa tu i tamo skoknu do suda: Ovo su zastupnici koji su zgriješili, ali i dalje uživaju u privilegijama

03.02.2020 u 15:30

Bionic
Reading

Sredinom veljače na Županijskom sudu u Zagrebu nastavit će se suđenje Branimiru Glavašu, a trenutno sudnice tog suda pohodi Tomislav Saucha. Zajedničko im je da su obojica saborski zastupnici, no nisu jedini koji se nalaze u ovoj situaciji

Već više od 10 godina saborski zastupnik HDSSB-a Branimir Glavaš naizmjence boravi u saborskim i sudskim klupama. Iako je optužnica za slučajeve Selotejp i Garaža podignuta još 2007., nakon više od deset godina Glavašu se još uvijek sudi za ratne zločine. U tih više od deset godina Glavaš je već jednom pravomoćno osuđen, pobjegao je u BiH gdje je živio nekoliko godina, presuda mu je srušena, štrajkao je glađu, da bi mu se na kraju ponovno sudilo.

U to vrijeme Glavaš je uspjevao i biti saborski zastupnik, iako bez imuniteta. Tako je i sada, Glavaš kao dio vladajuće većine uredno dolazi na glasovanja, a drugi dio vremena provodi na sudu.

  • +6
Branimir Glavaš u sudnici Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Sudnicu i Sabor naizmjence posjećuje i Tomislav Saucha, bivši SDP-ovac koji je trenutno dio HNS-ovog kluba zastupnika. U jesen 2019. godine bivšem predstojniku premijerovog kabineta Sauchi i njegovoj tajnici Sandri Zeljko započelo je suđenje u aferi Dnevnice. Dvojac se tereti da su lažirali putne naloge u Vladi čime je počinjena šteta od oko milijun kuna.

Saucha je uhićen još u veljači 2017. no pušten je da se brani sa slobode.

  • +3
Suđenje Tomislavu Sauchi i Sandri Zeljko za aferu Dnevnice Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Friško je sudnicu počeo pohoditi HDZ-ov zastupnik Franjo Lucić, kojemu je suđenje za nuđenje mita novinaru Dragi Hedlu počelo prošli tjedan. Optužnica protiv Lucića podignuta je još u ožujku 2018. no samo mjesec dana kasnije sud je obustavio postupak. Vrhovni sud prihvatio je žalbu USKOK-a, a optužnica je na kraju potvrđena u studenom 2019.

I Glavaš i Saucha i Lucić su zbog vođenja postupka ostali bez imuniteta. Njima se nedavno pridružio i bivši ministar Lovro Kuščević, no njegov je postupak tek u fazi istrage. Kuščević se u saborske klupe, nakon odlaska iz Vlade, vratio u srpnju 2019. a par mjeseci kasnije ostao je bez imuniteta.

Lovro Kuščević Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

DORH ga tereti za slučaj izmjene prostornog plana, odnosno, prenamjenu štale u stambeni objekt te slučaj s POS-ovim stanom koji je otkupio njegov šogor Ivica Žuvić.

Imunitet još uvijek imaju i bivši ministri, a sada saborski zastupnici Goran Marić i Tomislav Tolušić, koji su iz Vlade morali otići zbog afera s imovinom. Prema pisanju medija, i jednog i drugog provjerava USKOK.

Iako su neki od zastupnika koje smo pobrojali na suđenju za ozbiljna kaznena djela, svi oni još uvijek imaju pravo sjediti u Saboru kao zastupnici. Naime, mandat im prestaje samo u slučaju da su pravomoćnom presudom osuđeni na bezuvjetnu kaznu zatvora i to više od šest mjeseci.