OTKRIVEN ODGOVORAN GEN

Vjerovali ili ne, ledeni izazov nije bio glupost

28.07.2016 u 16:43

Bionic
Reading

Sjećate li se lavine fotografija u kojima se poznati i oni manje znani polijevaju kantom hladne vode preko glave kako bi se prikupilo novac za istraživanje i podizanje svijesti o ALS-u odnosno amiotrofičnoj lateralnoj sklerozi ili Gehrigovoj bolesti? Na takav je ledeni izazov svoje prijatelje prije dvije godine potaknula poznata američka komičarka i voditeljica Ellen DeGeneres. Fotografije su se brzinom svjetlosti proširile svijetom, a kampanja urodila plodom

Videouratke šokiranja ledenom vodom postavljene na internetu pregledalo je više od 17 milijuna ljudi, a popis onih koji su se odlučili priključiti izazovu kako bi se upozorilo na ovu bolest je poduži. Na njemu svi, od Billa Gatesa do Ivice Todorića.

Javnost o ALS-u do tada gotovo ništa nije znala. Riječ je o neurološkoj bolesti koja dovodi do paralize mišića, invalidnosti te na kraju smrti. Naziva se još i bolešću Loua Gehringa, slavnog igrača bejzbola kojemu je dijagnosticirana 1939. godine.

U samo osam tjedana, kako pišeCNN, donirano je 115 milijuna dolara Udruzi ALS-a, od čega je 67 posto namijenjeno za istraživanje lijekova i njezina liječenja.

Milijun je potrošen na Projekt MinE Sveučilišta Massachusetts kako bi se identificirao gen odgovoran za degenerativne bolesti.

Gen identificiran kao NEK1 potencijal je za proučavanje kako bi se razvila terapija čime će se znanstvenicima omogućiti da budu i korak bliže liječenju neurološkog poremećaja. Takva sofisticirana analiza gena bila je moguća zbog velikog broja dostupnih uzoraka ALS-a, rekli su u Udruzi ALS-a što im je omogućilo i investiranje u Projekt MinE.

Ovo je već treće istraživanje gena povezanih s ALS-om koje je omogućeno novcem prikupljenim tijekom ledenog izazova.

Iako je ovaj izazov bio i na udaru kritičara zbog trošenja vode te nazvan lijenim aktivizmom, mnogi izazov Ice Bucket smatraju odličnom kampanjom tijekom koje je prikupljen potreban novac za istraživanja.