UČIMO OD ŠPANJOLSKE

Vjeroučitelju se ne može dati otkaz jer nije u crkvenom braku

križ raspelo grb

križ raspelo grb

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Andrija Lučić

Ustavni sud Španjolske presudio je u korist vjeroučiteljice koja se nije crkveno vjenčala. Punih deset godina trajao je sudski proces u Španjolskoj koji je, nakon što je prije nekoliko dana završen, Katoličkoj crkvi u toj zemlji zadao prilično težak udarac. Španjolski ustavni sud, nakon desetogodišnjeg procesa, donio je presudu kako je Ressurecion Galera, vjeroučiteljica koja se udala za razvedenog čovjeka, nepravedno otpuštena s posla

Već stoljećima Crkva u Španjolskoj zapošljava i otpušta vjeroučitelje u skladu sa svojim propisima, a jedan je od njih i strogo poštivanje svih crkvenih pravila vezanih za izbor bračnog partnera.

'Imamo spoznaja da živite s oženjenim čovjekom, što je neodrživa situacija', rečeno je Galeri kada je 2001. otpuštena s mjesta vjeroučiteljice u lokalnoj školi Los Llanosde la Canada, nakon što je punih sedam godina predavala taj predmet. Iako se Galera, čiji je suprug čekao crkveno poništenje prethodnog braka, odmah obratila sudu, niže sudske instance redom su odbacivale njezinu žalbu i potvrđivale crkvenu odluku, sve dok predmet nije došao do španjolskog ustavnog suda. Prema odluci tog tijela, Galera je nepravedno ostala bez posla.

'Njezin brak nema nikakve veze ili implikacija na posao koji obavlja', stoji u konačnom obrazloženju presude ustavnog suda.

Neustavnost postupka

Sama Galera, koja je tijekom protekla desetljeća počela novu karijeru, ovaj put kao vlasnica prenoćišta koje sada vodi zajedno sa suprugom, pozdravila je odluku o neustavnosti crkvenog postupka.

'Ono što je u ovome trenutku bitno jest pokazati tim ljudima da se ne mogu odnositi prema nama kao da smo u dobu inkvizicije', kaže Galera za španjolski El Pais. Njezin slučaj nije usamljen jer, iako nema službene statistike, pretpostavlja se da je zbog istog razloga s mjesta vjeroučitelja u Španjolskoj otpušteno najmanje nekoliko stotina osoba.

Nakon ove odluke ustavnog suda većina njih mogla bi pokrenuti sudske postupke radi naknade štete i povratka na svoj nekadašnji posao. Crkva pak nije zadovoljna presudom.

'Učitelji bi trebali vjerovati u ono što predaju djeci', rečeno je u komentaru španjolskog katoličkog radija COPE.

Vjeroučitelj iz Opatije ostao bez posla zbog drugog braka

Prvo crkveni brak pa onda civilni razvod i novi brak razlog su što je Petar Travaš ostao bez posla vjeroučitelja, a o njegovoj ustavnoj tužbi uskoro bi odluku trebao donijeti Ustavni sud. Može li netko biti vjeroučitelj i ako ne živi sasvim onako kako to traži Katolička crkva, pitanje je koje su nedavno na javnoj raspravi pokušali raščistiti svećenici i ravnici, zajedno sa samim bivšim vjeroučiteljem koji je radio u srednjim školama u Opatiji, u gimnaziji Eugen Kumičić i Hotelijersko-turističkoj školi. Travaš se prvi put oženio 2002. godine, no već se iduće godine razveo i ponovno stupio u brak, ovaj put bez blagoslova crkve.

Taj je brak vjeroučitelj pokušao sakriti, ali nije uspio i kobni poziv iz Katehetskog ureda dogodio se dok je još bio na medenome mjesecu s drugom suprugom. Travaš se, žaleći se što je 'jedini čovjek u Hrvatskoj koji je ostao bez posla jer je stupio u brak', obratio na mnoge adrese, ali do sada bezuspješno.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!