Anatolij Čubajs

Visoki dužnosnik Kremlja podnio ostavku zbog Ukrajine i napustio zemlju

23.03.2022 u 15:41

Bionic
Reading

Dugogodišnji pripadnik užeg kruga predsjednika Vladimira Putina Anatolij Čubajs odstupio je sa svog položaja zbog invazije na Ukrajinu te napustio zemlju i ne namjerava se vratiti, kazala su dva izvora u srijedu, čime je on postao prvi visoki dužnosnik koji je napustio Kremlj od početka rata prije mjesec dana

Kremlj je potvrdio da je Anatolij Čubajs podnio ostavku. Čubais (66) je bio posebni Putinov izaslanik za održivi razvoj i klimatske promjene.

On je bio jedan od glavnih arhitekata ekonomskih reformi Borisa Jeljcina iz 1990-ih, a bio je nadređeni Putinu na njegovom prvom poslu u Kremlju.

Čubais je također jedno vrijeme bio šef kabineta predsjednika Borisa Jeljcina.

Bio je jedna od najistaknutijih figura kaotične tranzicije u 90-ima, a neprijatelji su ga prikazivali kao moćnu figuru u Kremlju koja je predala imovinu maloj skupini oligarha tijekom privatizacije.

S druge strane, pristaše ga prikazuju kao heroja za uspostavu tržišnog gospodarstva u Rusiji te navode da je spriječio klizanje u građanski rat.

Pod Putinovim vodstvom obnašao je više visokih političkih i gospodarskih funkcija, a u zadnje je vrijeme bio posebni izaslanik za međunarodne organizacije.

Posljednjih godina Čubajs se i dalje zalagao za ekonomske reforme, a slovio je za jednog od najviše pozicioniranih liberala u Kremlju.

Čubais je poklopio slušalicu kada ga je nazvao Reuters za upit o ostavki.

Reutersovi izvori nisu rekli gdje se nalazi.