TELEFONSKA SJEDNICA

Visoki dužnosnik Hrvata u Vojvodini smijenjen zbog 'zloupotrebe položaja', on tvrdi da je riječ o političkoj odmazdi

27.10.2020 u 13:32

Bionic
Reading

Visoki dužnosnik i aktivist hrvatske zajednice Darko Sarić Lukendić razriješen je dužnosti člana Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV), a pokrenut je i stegovni postupak u Demokratskom savezu Hrvata u Vojvodini (DSHV), prenose u utorak mediji na hrvatskome u Vojvodini.

Odluka o smjeni s dužnosti člana Izvršnog odbora HNV-a zaduženog za kulturu, zbog, kako je navedeno, zloporabe službenog položaja, donesena na telefonskoj sjednici Vijeća.

„Smatram da je moja smjena čin političke odmazde zbog jednog internog dopisa koji sam predsjednici HNV-a uputio u kolovozu. Potvrdu nalazim u jednoj rečenici obrazloženja u kojemu se navodi da je najveći problem u tome što sam u dopisu predložio pregovaračku platformu (s predstavnicima državnih tijela u Vojvodini) kojom se delegitimizira DSHV“, izjavio je Darko Sarić Lukendić u izjavi hrvatskom programu Radio televizije Vojvodine (RTV).

S druge strane, predsjednica HNV-a Jasna Vojnić ističe da je povod smjene Darka Sarića Lukendića zlouporaba položaja „na način slanja službenog dopisa na memorandumu HNV-a u vrijeme moga odsustva bez da je sadržaj prošao ijednu instancu tijela Vijeća“.

„Dopis je poslan na adrese članova dužnosnika HNV-a, ali i diplomatsko-konzularnih predstavnika, instituciju Republike Hrvatske, pojedinih vijećnika i predstavnika medija, sa sadržajem koji izlazi ne samo izvan okvira kulture, za koju je vijećnik Sarić bio zadužen, nego i iz okvira nadležnosti Vijeća“, navela je Vojnić.

Dodala je da je to bio povod, a da je nakana bila da se zaustave „aktivnosti koji već više od pola godine opterećuju Hrvatsko nacionalno vijeće i koje su usmjerene iz nekog razloga na usporavanje ili onemogućavanje svih većih projekata i aktivnosti koje je HNV započelo u suradnji s DSHV-om“, jedinom političkom strankom Hrvata u Vojvodini.

Predsjednica HNV-a zaključuje da su u te aktivnosti bili uključeni „ne samo subjekti koji predstavljaju Republiku Srbiju, što je oduvijek bio slučaj, nego ovoga puta i pojedinci koji predstavljaju Republiku Hrvatsku“.

O radu Darka Sarića Lukendića raspravlja se i u DSHV-u, u kojemu također obnaša visoke dužnosti.

Protiv njega je pokrenut stegovni postupak zbog, kako je navedeno, povrede Statuta stranke i nepoštivanja odluka Vijeća i Predsjedništva DSHV-a.

Darko Sarić Lukendić je u dva mandata bio predsjednik Izvršnog odbora, a od 2018. član toga tijela zadužen za kulturu i praćenje akcijskog plana ostvarivanja prava nacionalnih manjina u Srbiji, a u DSHV-u je član Vijeća stranke i predsjednik jedne mjesne organizacije u Subotici.