RASPODJELA IZBJEGLICA

Višegradska skupina zbila redove na summitu EU-a

16.09.2016 u 15:08

Bionic
Reading

Zemlje Višegradske skupine objavile su u petak kako bi migracijska politika Europske unije trebala biti utemeljena na principu 'fleksibilne solidarnosti', a svaki mehanizam raspodjele izbjeglica po zemljama na dobrovoljnoj bazi

'Migracijska politika treba biti utemeljena na principu fleksibilne solidarnosti. Taj koncept omogućio bi zemljama članicama da odluče o specifičnim oblicima doprinosa, uzimajući u obzir svoje iskustvo i potencijal. Osim toga, svaki mehanizam raspodjele (izbjeglica) trebao bi biti na dobrovoljnoj bazi', navode u zajedničkoj izjavi zemlje Višegradske skupine (V4), a čine je Slovačka, Mađarska, Poljska i Češka

Njihovi premijeri u petak sudjeluju na summitu Europske unije u Bratislavi na kojem je jedna od glavnih tema migracijska kriza. Te su zemlje otprije poznate kao protivnice kvota za raspodjelu izbjeglica po državama EU-a, a Mađarska o tome pitanju 2. listopada organizira i referendum.

S druge strane, zemlje V4 spremne su, stoji u izjavi, 'aktivno doprinijeti zajedničkim naporima' učinkovite borbe protiv ilegalne imigracije, primjerice odmah pomoći Bugarskoj

Spremne su pomoći i Frontexu, graničnoj i pomorskoj straži Europske unije te navode 'Važno je učiniti Europsku graničnu i pomorsku stražu operativnom što je prije moguće. Za to će Frontex trebati dodatne resurse. Zemlje Višegradske skupine spremne su u tome pomoći'.

V4 ističe da napori moraju biti kanalizirani prema provedbi obećanja o jačanju sigurnosti u schengenskom prostoru kao i zaštiti europskih vanjskih granica.

U idućim mjesecima V4 želi raditi na prioritetnim područjima 'na kojima naši građani očekuju rezultate', kaže se u zajedničkoj izjavi.

'Aktualni izazovi pokazuju da Europa može biti jaka samo ako su zemlje članice i njihovi građani snažno uključeni u procese donošenja odluka. Za to je potrebna iskrena suradnja i institucionalna ravnoteža između europskih institucija, kao i jačanje uloge nacionalnih parlamenata', navode.

Zemlje V4 smatraju da imaju posebnu odgovornost kada se radi o procesu promišljanja o budućnosti EU-a.

'Naše zemlje ostaju na prvoj liniji zagovaratelja europskih integracija, ali smo istodobno spremne uhvatiti se u koštac sa svim izazovima s kojima se danas suočava EU', stoji u izjavi.

Imajući to u vidu, Višegradska skupina je, kako sama kaže, uvjerena da Europska unija mora biti učinkovitija, demokratičnija i više odgovarati potrebama svojih građana kako bi bolje zajamčila sigurnost i napredak u današnjem 'promjenjivom i nepredvidivom svijetu'.