U OČEKIVANJU NALAZA

Više od 700 ljudi jučer je pokušalo doći na Brač ili otići s njega, uspjela je samo trećina

12.05.2020 u 10:37

Bionic
Reading

Na otoku Braču tijekom utorka očekuju se rezultati za 119 osoba čiji su brisovi uzeti tijekom ponedjeljka zbog sumnje na koronavirus. Većina njih, točno 93, zbog većeg kapaciteta obrađuje se u Klinici Fran Mihaljević u Zagrebu, a ostatak u Splitu

Gotovo nitko od ovih osoba zapravo nema nikakve simptome bolesti, ali su testirani kao daljnji kontakti ranije oboljelih ili iz puke predostrožnosti. Zasad nije poznato kada će rezultati biti objavljeni. Otok je pod posebnim mjerama koje nalikuju onima otprije 27. travnja, a pod posebnim povećalom jest mjesto Nerežišća kao zasad jedino žarište zaraze u Hrvatskoj. Policija kontrolira i kretanje između sedam bračkih općina te grada Supetra, a koje nije moguće bez izdane propusnice. Kako je potvrđeno tportalu, u zajednički otočni krizni stožer - kojemu je vraćena nadležnost kontrole nad dolascima na Brač i odlascima s njega - samo u ponedjeljak pristiglo je preko sedam stotina zahtjeva za izdavanjem propusnice za ukrcaj na trajekt, u oba smjera. Odobreno ih je jedva tridesetak posto.

'Bitno smo postrožili kriterije, a posebno smo rigorozni u odobravanju odlaska s otoka jer ne želimo stvoriti problem u Splitu i na kopnu. Prolaze samo najnužniji zahtjevi, a sve ostalo može čekati', kazao je za tportal šef bračkog stožera Nikola Martinić Dragan. Kretanje između Brača i kopna odobrava se samo za najnužnije gospodarske svrhe poput opskrbe, a ne dozvoljavaju se odvoženje vozila na servis ili registraciju, dolazak ili odlazak građevinskih radnika, obilazak OPG-a, posjeti obitelji i slično. Ovaj otok zapravo je predgrađe Splita, pa su postojale velike dnevne migracije koje se sada nastoji smanjiti na najmanju moguću mjeru.

'Imamo velik problem s registracijom vozila jer su ogromne gužve u našoj jedinoj stanici za tehnički pregled, čeka se i po nekoliko dana, ali moramo biti strpljivi. Kao i vikendaši koji nastoje doći u svoje kuće na otoku, a zasad nema šanse za to', kazao nam je Martinić Dragan.

Split: Unatoč velikom broju novozaraženih trajekt isplovio prema Braču Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL