UZETI NOVI UZORCI

Još sedam pozitivnih na koronavirus na Braču, ukupno je tamo više od 40 zaraženih

10.05.2020 u 19:47

Bionic
Reading

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije u odnosu na priopćenje poslano prijepodne u nedjelju obrađena su preostala 43 testa od ukupno njih 92 sa otoka Brača. Od novoobrađenih testova pozitivno na COVID infekciju je još sedam osoba i to iz Nerežišća i Pučišća po tri, te iz Bola jedna osoba

S obzirom da su se u medijima u nedjelju navečer pojavile različite brojke o novozaraženima, tportal je dobio službeno objašnjenje prema kojemu je u četvrtak na Braču bila jedna novozaražena osoba; u petak su 22 zaražene među novozaraženima bile s Brača; danas je još 15 novozaraženih s tog otoka što daje brojku od 38 osoba zaraženih koronavirusom na Braču u protekla četiri dana.

No, od početka pandemije na otoku Braču imamo ukupno 41 zaraženu osobu - uključujući sve osobe navedene i u protekla četiri dana - i to iz Milne i Sutivana po jedna osoba, iz Bola tri, Supetra šest, Pučišća deset i Nerežišća 20 osoba.

Svi pozitivni mještani su pod nadzorom epidemiološke službe, a 139 ih je u samoizolaciji.

Zaraza je krenula iz Nerežišća gdje je tridesetak osoba bilo u posjetu starijem mještaninu koji je netom prije otpušten iz splitske bolnice. Od tamo se proširila i u druga bračka mjesta među kojima su Pučišća, Bol i Supetar.

  • +25
Brač Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL

Sutra se očekuje uzimanje još pedesetak briseva, a kao i prethodnih dana trebali bi ih mještanima uzeti splitski epidemiolozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo koji su na otok stigli sa pokretnom COVID ambulantom. Među testiranima su bile i dvije zaposlenice gradske uprave kao i supetarska gradonačelnica Ivana Marković kojoj je danas stigao negativan nalaz.

Od sinoć u ponoć, pa sljedećih 14 dana na snazi su stroge mjere zabrane napuštanja otoka, uvedene su e-Propusnice, odnosno sve mjere koje su do 27. travnja bile na snazi u cijeloj zemlji. Prije stupanja na snagu restriktivnih mjera veliki broj ljudi koji se na otoku zatekao u svojim nekretninama napustio ga je.