OD 1. SRPNJA

Vinkovački Nevkoš namjerava povećati cijenu odvoza miješanog komunalnog otpada

15.05.2023 u 17:08

Bionic
Reading

Od 1. srpnja vinkovačka komunalna tvrtka Nevkoš namjerava povećati cijenu odvoza miješanoga komunalnog otpada u Vinkovcima i sedam okolnih općina te bi odvoz zelene kante od 120 litara, umjesto dosadašnjih 0,92 eura, trebao stajati 2,5 eura

'Jedini razlog korekcije cijena je taj što smo izgubili ugovor deponiranja na vukovarskoj Petrovačkoj doli na kojoj smo odlagali otpad za 26 eura po toni. S obzirom na to da se na Petrovačkoj doli od 1. svibnja odlaže samo otpad s područja grada Vukovara, morali smo potražiti novo odlagalište i pronašli smo ga u Županji i Đakovu, ali po puno skupljim cijenama od dosadašnjih', rekao je direktor Nevkoša Ivan Bertić.

Dodao je kako je cijena odlaganja u Županji 70 eura po toni otpada, a u Đakovu 60 eura, napominjući da je Đakovo dvostruko udaljenije pa je dio operativnih troškova još veći.

'Za svibanj i lipanj odvoz u Županju i Đakovo košta nas oko 85.000 eura više nego kada smo otpad vozili u Vukovar. Taj ćemo trošak podmiriti iz redovnog poslovanja, što će znatno utjecati na solventnost tvrtke', rekao je. Po njegovim riječima, cijene odvoza ostalih vrsta otpada ostale bi iste.

'Europski standard iznošenja miješanoga komunalnog otpada je jedanput mjesečno, dok je u našem slučaju prosjek za prva tri mjeseca bio 1,86 odvoza po kućanstvu, pa bi i prosječno poskupljenje bilo od 1,58 do 3,16 eura, ovisno kolikim intenzitetom punimo zeleni spremnik', rekao je Bertić.

Nevkoš s područja grada Vinkovaca i općina Andrijaševaca, Nuštra, Ivankova, Jarmine, Privlake, Markušice i Tordinaca na mjesec odveze oko 900 tona miješanog komunalnog otpada, a cilj je dosegnuti odvoz od 600 tona otpada, rekao je Bertić. Istaknuo je da su u razvrstavanju otpada najdiscipliranija staračka i samačka kućanstva.

Otkako su prošle godine građanima podijeljene smeđe kante i komposteri za biootpad, za 20 posto je smanjen odvoz miješanoga komunalnog otpada, podsjetio je Bertić.

'Što više razvrstavamo otpad, manje ga bacamo u zelenu kantu predviđenu za miješani komunalni otpad, a samim time je rjeđe i iznosimo na odvoz, što nas u konačnici košta i manje novca', istaknuo je i dodao kako su predložene izmjene cijene odvoza miješanoga komunalnog odvoza u postupku javnog savjetovanja, a na snagu bi trebale stupiti 1. srpnja ove godine.