ministar zdravstva

Vili Beroš: Nisam fiksiran za ministarski stolac

  • Autor: I. Ba.
  • Zadnja izmjena 19.04.2021 20:23
  • Objavljeno 19.04.2021 u 18:55
Vili Beroš

Vili Beroš

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

'Nitko ne treba brinuti o meni i hoću li biti odbačen ili ne. U ovom trenutku sam član Vlade, provodim politiku Vlade RH i to radim vrlo požrtvovno', kaže ministar zdravstva Vili Beroš komentirajući oporbu koja pokreće njegov opoziv

Ministar zdravstva Vili Beroš gostujući u RTL-u Danas odgovarao je na pitanja o oporbi koja pokreće njegov opoziv.

Oporba pokreće postupak za vaš opoziv, glasovanje u Saboru je moguće i prije lokalnih izbora, je li vaša pozicija sigurna?

Politička pozicija opozicije jest da propituje i kritizira međutim to mora raditi na jedan temeljen i konstruktivan način. Traženje smjene ministra, bez obzira što je u ovom trenutku riječ o meni, a da to nije utemeljeno na osnovu određenih fabriciranih afera nije put rješavanja problema.

Imate li i dalje podršku premijera, kada ste se zadnji put čuli s njim?

Čuli smo se u subotu i još uvijek imam podršku premijera i vjerujem da ću kao ministar utemeljiti i provesti najveći dio reformi u sustavu.

Predsjednik Republike kaže da nemate, da ste tu da vas se potroši i baci kao ručnik, pitali su ga u RTL-u Danas.

Ne mogu to komentirati, nitko ne treba brinuti o meni i hoću li biti odbačen ili ne. U ovom trenutku sam član Vlade, provodim politiku Vlade RH i to radim vrlo požrtvovno.

Prije više od godinu dana, premijer je razriješio ministra Kujundžića jer se nije dovoljno bavio koronavirusom. Hoće li vas razriješiti jer se bavite samo time?

Nisam fiksiran za ministarski stolac već sam usmjeren k rješavanju problema, rješavanju problema veledrogerija, financijska stabilizacija zdravstvenog sustava, kao i u konačnici potrebne reforme, ono su čemu težim, a vjerujem da na tom putu imam potporu Vlade RH i predsjednika. Ono što želim dalje naglasiti, je da sam samo jedan kotačić u tom motoru koji generira promjene, da je riječ o timskom radu i spreman sam voditi taj tim. Naravno, najodgovorniji sam za provođenje ili neprovođenje reformi.

Biste li za sebe rekli da ste korona ministar?

Iskreno se nadam kad podvučemo crtu da neću biti samo korona ministar, međutim moram reći da sam do ovoga trenutka ponosan na svoju ulogu i ulogu mog tima u odgovoru na koronavirus krizu.

Rekli ste da je reforma zdravstva na stolu. Što to znači i zašto se ne provodi?

Isti oni u smislu opozicije koji me danas prozivaju, i njihovi ministri zdravstva imali su u puno mirnijim boljim okolnostima mogućnost provoditi reforme pa ih nije bilo.

Kada ih već spominjemo, u kojem će smjeru ići?

Nikako povećanje opterećenja naših građana, odnosno bolesnika nije u igri. Riječ je o financijskoj stabilnosti, boljem funkcioniranju zdravstvenog sustava, strukturno uređenim reformama i promjeni modela upravljanja.

Kada će se provesti reforma?

Čim prije. Vjerujem da ćemo do užeg kabineta u srijedu definirati sve što je utemeljnon u tom nacrtu, da ćemo komentirati i krenuti u provođenje reformi.

Hoće li to biti prije lokalnih izbora?

Teško mi je to reći, dakle moramo utemeljiti promjene nekoliko zakona, a to ima svoju dinamiku i formu koju moramo poštivati.

Najprije afera s platformom Cijepi se, sada je i nova s ulaganjem gotovo pola milijuna kuna u PR, kažu da je posao dobio vaš prijatelj bez javnog natječaja...

Upravo je nevjerojatno koliko prijatelja imam u zadnjim danima, ispada da je pola Hrvatske, da su moji prijatelji i da sam dijelio poslove. Apsolutno ne, niti jedna od informatičkih kuća koje su ugovorene u procesu održavanja i razvoja platforme Cijepi se nije ušlo u ministarstvo ni dok sam bio pomoćnik, a kamoli dok sam bio ministar. kada je riječ o još jednom mom ''prijatelju'' i dalje je sve legitimno, sve legalno, i u skladu sa zakonskim procedurama, ali je potpuno jasno da moram imati ljude koji me na različitim aspektima suportiraju.

Je li bilo natječaja za ovaj zadnji slučaj?

Ne znam proceduru, da vam budem iskren, zna je glavno tajništvo, ali mogu vam reći da je sve bilo sukladno zakonu.

Kako komentirate to da ste u godinu dana prošli put od heroja do ministra čija se ostavka traži?

Niti sam bio heroj, a isto tako vjerujem da ću biti ministar koji će provesti reforme u zdravstvenom sustavu jer mnogi to nisu napravili.

Kakva je situacija u bolnicama?

Vjerojatno ću do kraja tjedna još biti u Karlovcu, u subotu ako sve bude u redu, bit ću u Zadru, oni također imaju problema s velikim brojem hospitaliziranih, a sljedeći tjedan u Varaždinu ponovno, jer brojevi kod njih i dalje rastu.

Što je s Arenom, je li potrebna ili mogu bolnice još podnijeti ovaj teret?

Imamo sastanke sa svim zagrebačkim ravnateljima i ovisno o njihovoj potrebi i njihovom promišljanju, aktivirat ćemo Arenu u roku od 24 sata.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!