STJEPAN MESIĆ:

'Vijest je dobra ali posao nije gotov'

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 10.06.2011 17:56
  • Objavljeno 10.06.2011 u 17:51
Stjepan Mesić

Stjepan Mesić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Srecko Niketic

Izjava Europske komisije, mada očekivana, vrlo je dobra vijest koju iskreno pozdravljam, a zaključivanje pristupnih pregovora ključni je korak na putu zemlje-kandidata do punoga članstva u Europskoj uniji, kazao je u petak u pisanoj izjavi bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić poručivši da posao Hrvatske time nije gotov.

Europska komisija je u petak predložila Vijeću EU-a zatvaranje preostala četiri poglavlja u pregovorima s Hrvatskom, što otvara put da se Hrvatska pridruži Europskoj uniji kao 28. članica.

'Treba reći još nešto: ovime posao nije završen. Predstoji nam da s jedne strane uvjerimo našu javnost kako je članstvo u EU zaista u najboljem interesu Hrvatske i svih njezinih građana, te kako su ti interesi na pravi način zastupani i branjeni u pristupnim pregovorima. S druge strane, moramo 27 zemalja-članica Unije uvjeriti u to kako je ocjena Europske komisije na mjestu i kako smo zaista dorasli tome da im se pridružimo u svojstvu punopravnoga člana', istaknuo je Mesić.

'Ni jedno, ni drugo neće biti lak i jednostavan zadatak. Dakle, koliko god imamo razloga za veselje i zadovoljstvo, nikakvoj euforiji nema mjesta. Pred nama je još velik posao kojemu treba prići ozbiljno i s krajnjom odgovornošću. Svaka vlada Republike Hrvatske, ali i svaki naš građanin, toga moraju biti svjesni', poručuje bivši hrvatski predsjednik.

On u izjavi ocjenjuje da je put Hrvatske trajao dugo, čak i predugo, prije svega zbog pomanjkanja stvarne spremnosti i političke volje da se doista krene europskim putem. Mesić dodaje da je prijelomni trenutak na tom putu nastupio nakon izbora 2000.

'No, ni tada ne bez problema i prepreka što su ih postavljale one snage na našoj političkoj sceni kojima je u interesu izolirana Hrvatska u kojoj će i dalje moći carevati kriminal i korupcija, a demokracija neće biti funkcionirajući sustav, nego samo riječ', smatra Mesić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi