OBAVJEŠTAJNA AFERA

Vijeće za građanski nadzor ogradilo se od nekih svojih članova

05.11.2012 u 14:55

Bionic
Reading

Predsjednik Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija, Krunoslav Antoliš, priopćio je danas kako se to Vijeće ograđuje od medijskih istupa pojedinih članova Vijeća, u kojima su osobno mišljenje o tzv. aferi nadzor iznijeli kao stav Vijeća, te je naglasio kako Vijeće nema zakonsku ovlast procjenjivati ni ocjenjivati zakonitost postupanja policije, DORH-a, Operativno-tehničkog centra za nadzor telekomunikacija te prozivati za političku odgovornost ministra u Vladi

'Budući da su neki mediji prenijeli osobna mišljenja članova Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija u tzv. aferi hrvatski Watergate, kao stav Vijeća, uz suglasnost Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost izvješćujem kako Vijeće do svoje sjednice 30. listopada 2012. nije ni raspravljalo niti donosilo zaključke o spomenutoj tematici', stoji u priopćenju Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija Hrvatskog sabora, poslanom Hini 'u povodu višestrukih objava u različitim hrvatskim medijima'.

'Na spomenutoj sjednici Vijeće je zaključilo kako, sukladno postojećim zakonskim okvirima, nema zakonsku ovlast procjenjivati, a kamoli ocjenjivati zakonitost postupanja policije, državnog odvjetništva, Operativno-tehničkog centra za nadzor telekomunikacija te prozivati za političku odgovornost ministra u Vladi Republike Hrvatske', dodaje se.

'Poradi navedenog, Vijeće se ograđuje od takvih medijskih istupa pojedinih članova Vijeća tijekom proteklog razdoblja', zaključuje predsjednik Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija, prof. dr. Krunoslav Antoliš

Podsjetimo, o aferi nadzor u medijima se najviše eksponirao i političke ocjene je davao član Vijeća Zoran Grgić, diplomirani inženjer strojarstva iz Lipovca, koji se također predstavlja stručnjakom za međunarodne sukobe niskog intenziteta i terorizam. On je prozivao ministra policije Ostojića zbog, kako je rekao, veza s 'paraobavještajnim sustavom'.

Kao HDZ-u blizak podržao je Karamarkov zahtjev za osnivanjem istražnog povjerenstva o aferi nadzor. Osim toga, Zoran Grgić još 2004. godine, u vrijeme političkih zloporaba sigurnosnih službi na štetu novinarke Helene Puljiz, pokazao je da je doista zalutao u Vijeće i da je vjerojatno najodgovorniji za gubitak njegova ugleda. U emisiji 'Otvoreno' tada je priznao da je Heleni Puljiz posredno sugerirao da bi trebala biti sretna što je agenti POA-e nisu tukli.