svjetske sile zabrinute

U napadu u Jemenu ubijena djeca, Vijeće sigurnosti traži vjerodostojnu istragu

10.08.2018 u 22:13

Bionic
Reading

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda je navelo u petak da želi "vjerodostojnu" istragu o zračnom napadu koji se pripisuje vojnoj koaliciji pod vodstvom Saudijske Arabije u kojem je ubijeno 29 djece u Jemenu.

Britanska veleposlanica u Ujedinjenim narodima Karen Pierce koja predsjeda Vijećem je nakon sastanka iza zatvorenih vrata o Jemenu rekla novinarima da je "jako zabrinuta" i pozvala je na vjerodostojnu i transparentnu istragu.

Ranije u petak vojna koalicija pod saudijskim zapovjedništvom, koja intrevenira u Jemenu protiv Houthi pobunjenika, najavila je pokretanje istrage o napadu.

Vijeće sigurnosti nije naredilo pokretanje odvojene istrage, ali će sada razgovarati s UN-om i drugima kako bi istraga bolje napredovala, precizirala je Pierce.

Taj sastanak su tražile Bolivija, Nizozemska, Peru, Poljska i Švedska, sve nestalne članice Vijeća sigurnosti.

Prije sastanka je Nizozemska inzistirala da istraga mora biti neovisna i dala naslutiti da je neodstatna odluka koalicije o pokretanju istrage.

Vijeće sigurnosti nije preciziralo mora li istraga biti neovisna, kao što je tražio glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres.