ŠUPLJI PLANOVI

Vijeće HRT-a izribalo šefove Radmana i Rotima

  • Autor: Vedran Brkulj
  • Zadnja izmjena 26.06.2013 13:46
  • Objavljeno 26.06.2013 u 13:46
Goran Rotim i Goran Radman

Goran Rotim i Goran Radman

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Visnjic/PIXSELL

Ribanje. Kada bi se u je u jednoj riječi trebalo opisati što se događalo na današnjoj sjednici Programskog vijeća (PV) HRT-a ta riječ bi bila najpogodnija. Rukovodstvu HRT-a pod palicom Gorana Radmana uspjelo što nije njegovim prethodnicima Josipu Popovcu i Vanji Sutliću. Uspio je, zahvaljujući svom podređenom, Goranu Rotimu, ravnatelju programa HRT-a, navući bijes lijevih i desnih članova PV-a

Naime, Rotim je za sjednicu bio zadužen pripremiti Plan ostvarenja obveza o programu HRT-a za jesen 2013/14. što je prema mišljenju članova učinjeno vrlo traljavo.

'Plan za jesen' bio je prepun općih mjesta i fraza da se pažljivi slušač mogao samo zapitati prisustvuje li sjednici CK Saveza komunista Hrvatske u jesen 1982. ili čita li to netko izvještaj iz Vjesnika iz iste godine. Jedino što se iz njega dalo suvislo iščitati je da bi zbog povećanja cijena tv prava moglo biti manje sportskih događaja, ali i velikih zabavnih sadržaja.

'Nismo dobili što smo tražili. Tekuća ljetna shema je hrpa repriza reprize. Pa 38 posto građana Hrvatske uopće neće ići na ljetovanje i za njih je trebalo osigurati kakav-takav program', ustvrdila je Neda Ritz.

Na tragu njenog razmišljanja bio je i Arsen Oremović koji se prisjetio da je PV prije dva mjeseca zatražilo da im se dostavi izgled ljetne i jesenske sheme.

'Dobili smo samo niz uopćenih fraza iz kojih se ne može ništa iščitati', kazao je Oremović.

Koliko je materijal kojeg je dostavio Rotim bio loš potvrdila je Nina Obuljen, predsjednica PV-a.

'Znam da ste bili zaokupljeni oko programa za ulazak Hrvatske u EU, ali to se zna već dvije godine kad ćemo ući i ovo se moglo kvalitetno napraviti. Materijal nismo ni stavili na web da ne bi bio na sramotu HRT-a', naglasila je Obuljen.

Za Ivicu Mašturka Rotimovo štivo bilo je 'popis dobrih namjera s općim stavovima o kojem se ne može raspravljati'.

U želji da se opravda Rotim je kazao kako je 'ljetna shema naslijeđena od prije i da je početak jeseni za HRT najznačajniji cilj te da se na njemu intenzivno radi'.

Na čemu točno se radi nije precizirao. I kada se činilo da će se tu stati oglasio se Jozo Barišić koji je zatražio ispravak zaključka s posljednje sjednice na kojoj je rečeno kako su novinari i urednici koji su radili prilog o Radmanovu sukobu interesa postupili neprofesionalno jer od njega nisu uzeli izjavu pa je on dan kasnije imao 'solo nastup' u Dnevniku.

'Upozoren sam da to nije činjenično točno i da se od Radmana pokušala uzeti izjava, ali ju on nije bio spreman dati', pojasnio je Barišić.

Na izrečeno ni Radman nije reagirao, ali je kad se potegnulo pitanje ugovora između HRT-a i HAVC-a odnosno koliko Prisavlje treba platiti na ime financiranja audiovizualnih djela u 2012. godini.

'Ne mogu vam reći ništa novo na tu temu. Još se nismo uspjeli sporazumjeti', zaključio je kratko Radman što nije bilo po volji PV-a pa je u svom zaključku sa sjednice 'izrazilo je zabrinutost zbog jednostranog odnosa kojim se pokušavaju redefinirati zakonske obveze HRT-a prema HAVC-u i to u trenutku kada HRT osjetno smanjuje svoju dramsku proizvodnju'.

Na zatvorenom dijelu sjednice raspravljalo se o strategiji razvoja HRT-a, ali taj dio je trajao koliko je novinarima bilo potrebno da popiju kavu. Doznajemo da je i ta točka pripremljena kao i 'Plan za jesen' i da je zbog toga rasprava o njoj završena u petnaestak minuta.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!