POZDRAV IZ BRUXELLESA

Vijeće EU-a: Na dobrom ste putu!

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 29.05.2012 15:32
  • Objavljeno 29.05.2012 u 14:11
pješčani sat EU HR hrvatska europska unija

pješčani sat EU HR hrvatska europska unija

Izvor: tportal.hr / Autor: Ilustracija Mihaela Maras/tportal.hr

Države članice Europske unije ocjenjuju da je Hrvatska na dobrom putu u pripremama za članstvo i da je postigla znatnu razinu usklađenosti s europskom pravnom stečevinom te je pozivaju da iskoristi preostalo vrijeme do pristupanja kako bi u potpunosti bila spremna za članstvo, stoji u nacrtu zaključaka koje bi u utorak trebalo prihvatiti Vijeće za opće poslove

'Vijeće je temeljito proučilo izvješće o monitoringu i monitoring tablice i sa zadovoljstvom bilježi da su pripreme Hrvatske za članstvo općenito na dobrom putu i da je Hrvatska postigla znatan stupanj usklađenosti s europskom pravnom stečevinom. U tom smislu, Vijeće poziva Hrvatsku da preostalo vrijeme do članstva iskoristi za ubrzanje napora na nastavku reformi i na evidenciji rezultata koje je provela i postigla u pristupnim pregovorima, posebice u području pravosuđa, temeljnih prava, pravde, slobode i sigurnosti, tržišnog natjecanja, kao i u drugim područjima europske pravne stečevine u kojima je Komisija utvrdila da su potrebni daljnji napori', kaže se u nacrtu zaključaka, koji su pripremljeni na razini veleposlanika zemalja članica (COREPER), a koje bi trebali prihvatiti ministri okupljeni u Vijeću za opće poslove.

Vijeće za opće poslove čine ministri vanjskih poslova ili ministri za europska pitanja zemalja članica. Na sastanku kao promatrač sudjeluje potpredsjednik hrvatske Vlade Neven Mimica.

U nacrtu zaključaka se pozdravljaju preporuke koje je Komisija u svom izvješću o monitoringu od 24. travnja uputila Hrvatskoj za navedena područja.

'Vijeće prima na znanje stanje procesa ratifikacije pristupnog ugovora i očekuje da će pozdraviti Hrvatsku kao punopravnu članicu 1. srpnja 2013. ako se dovrši postupak ratifikacije u zemljama članicama. U tom kontekstu, Vijeće poziva Komisiju da nastavi pratiti hrvatske pripreme za pristupanje i očekuje sveobuhvatno izvješće o monitoringu i dopunjene monitoring tablice koje će Komisija predstaviti ove jeseni', kaže se u nacrtu zaključaka.

Komisija je 24. travnja objavila prvo izvješće o monitoringu za tri najteža poglavlja europske pravne stečevine - Pravosuđe i temeljna prava, Pravda, sloboda i sigurnost i Tržišno natjecanje.

Komisija je u tom izvješću imala četiri primjedbe vezano uz promjene zakona o sprečavanju sukoba interesa, odnosno imenovanju političara u nadzorne odbore državnih poduzeća, uz promjene zakona o policiji od kojih je Hrvatska u međuvremenu odustala, dodatni porez uveden mobilnim operaterima te odgodu primjene zakona o javnim ovršiteljima.

O tome će se razgovarati i na sastanku Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje, koji će se održati 6. lipnja u Bruxellesu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi