RASPRAVA U SABORU

[VIDEO] Žestok obračun Radina i Bauka: Tko je gay friendly, a tko lezbijka?

20.05.2021 u 16:02

Bionic
Reading

Pučka pravobraniteljica nije se dovoljno bavila ljudskim pravima u vrijeme pandemije i potresa, njene preporuke su preopćenite i većinom se ne provode, ocijenili su u četvrtak iz saborske oporbe u raspravi o izvješćima o radu bivše pučke pravobraniteljice Lore Vidović u protekle tri godine.

"Potresima je u izvješću posvećeno tek nekoliko stanica i poražavajuće je da je navedena tek jedna preporuka, da se u razumnom roku osigura usluga putem mobilnog tima za prijave za obnovu, što je apsolutno nedovoljno", kazala je Marija Selak Raspudić (Klub Mosta) u raspravi o izvješćima za 2018., 2019. i 2020. godinu.

Gdje su preporuke oko prava na dom, vodu, oko nasilja nad ženama, upitala je Selak Raspudić i ocijenila da su preporuke preopćenite i nedovoljno konkretne.

Bivša pravobraniteljica nije se dovoljno bavila ni ljudskim pravima u doba koronakrize, kazao je Nino Raspudić (Most) i upozorio na značajan rast proračuna i zaposlenih u Uredu pučke pravobraniteljice.

Pravobraniteljstvo najbrže rastuća industrija u Hrvatskoj

"Pravobraniteljstvo je najbrže rastuća industrija u Hrvatskoj, proračun im vrtoglavo raste sa 7 milijuna kuna 2008. na 12,8 milijuna kuna 2019., a prati ga rast zaposlenih na 53 osoba u 2020. što čini lijepu kompaniju", kazao je Raspudić i dodao da je "brošuru od 200-ak stranica" izvješća moglo napraviti 13 dobrih pravnika.

Ocijenio je da izvješća iz godine u godinu "pričaju jednu te istu priču", vrsta su "mazohističke literature" i služe da nas se "cinkari" međunarodnim institucijama, najavivši da ih Most neće podržati.

Domagoj Hajduković (SDP) ocijenio je poraznim iz godine u godinu slušati da je suradnja s nekim institucijama loša, predloživši za iduće izvješće poimenično navođenje svih koji su se oglušili na dopise i požurnice.

Veljko Kajtazi (Klub zastupnika nacionalnih manjina) istaknuo je da je romska zajednica jedna od onih koja je najviše suočena sa diskriminacijom i predrasudama, a da su problemi još više došli do izražaja zbog koronavirusa.

Stephen Nikola Bartulica (DP) naglasio je kako posebno treba voditi računa o interesu djece te da to vrijedi i za nerođeno dijete.

Izvješća pravobraniteljice u Saboru se ne prihvaćaju, tek primaju na znanje

Više oporbenih klubova izrazilo je nezadovoljstvo što se izvješća pravobraniteljice u Saboru ne prihvaćaju, već tek primaju na znanje, te što izvješća kasne.

Primanjem na znanje, a ne prihvaćanjem izvješća šalje se poruka tijelima da preporuke ne moraju implementirati, ocijenila je Rada Borić (Klub zeleno-lijevog bloka). "No, zadivljuje što je Ured pravobraniteljice izuzetno uporan i ponavlja neke od preporuka koje se nisu implementirale", kazala je Borić.

Krunoslav Katičić (Klub HDZ-a) rekao je kako se u izvješćima protežu iste teme i problematika, pa smatra da neke teme treba dodatno doraditi. No, zadovoljan je što se iz godine u godinu broj preporuka smanjuje, što drži jasnim znakom da je problem vezan za ljudska prava manji iz godine u godinu.

Radom Ureda pučke pravobraniteljice zadovoljna je i Anja Šimpraga (Klub SDSS-a), koja ističe da nisu ostali nijemi na brojne situacije kršenja ljudskih i manjinskih prava.

Više pažnje posvetiti utjecaju potresa i epidemije na ljudska prava

Nova pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter složila se da potresu u Zagrebu i Sisačko-moslavačkoj županiji treba posvetiti više pažnje, kao i utjecaju epidemije na ljudska prva, najavivši da će joj to biti prioriteti.

Kada je riječ o egzaktnosti preporuka, poručila je da one trebaju biti realno ostvarive i provedive te da postignu cilj. A kako bi se preporuke više implementirale, Šimonović Einwlter poziva na suradnju njezina ureda sa Saborom te suradnju Vlade i tijela državne uprave.

Na kritiku da se o izvješćima pravobraniteljice ne glasa, kazala je da je tako u većini europskih zemalja.

Na izlaganje Hrvoja Zekanovića (Hrvatski suverenisti) o tome što on smatra normalnom obitelji i ponašanjem, a što pučka pravobraniteljica vezano za udomljavanje djece od istospolnih partnera, oštro su reagirali SDP-vi zastupnici, prozvavši predsjedavajućeg Furija Radina da nije reagirao na govor mržnje.

Oporba: Zekanovićev govor mržnje; Radin: Nije bilo govora mržnje

"Mislim da ste trebali reagirati, tim više što je medicinska struka rekla o tom njegovom navodnom nenormalnom još u prošlom stoljeću, kao i Ustavni sud", kazao je Domagoj Hajduković (SDP), ocijenivši izlaganje Zekanovića govorom mržnje i pozivanjem na netoleranciju.

Zastupnik Zekanović jednu društvenu skupinu nazvao je nenormalnom, vrijeđao spolne, rodne i druge skupine, dodao je Arsen Bauk (SDP), nezadovoljan što Radin nije dodijelio opomenu Zekanoviću, a jest Hajdukoviću koji je na to ukazao.

"Grubo ste zloupotrijebili ovlast i umjesto da držite red u ovoj sabornici zapravo se vodite dvostrukim kriterijima, ne reagirate na govor mržnje ondje gdje biste trebali, a zapravo oduzimate riječ i pravo govora onima koji na isto upozoravaj", nadovezala se Sabina Glasovac (SDP).

"U ime kluba ovdje neko može reći da je Zemlja ravna, može reći bilo što, a ne možete mu dati povredu Poslovnika”, odgovorio je Radin te poručio kako nije bilo poziva na nasilje ili mržnju. Bauku je zbog vrijeđanja predsjedavajućeg dodijelio opomenu i oduzimanje riječi.

Radin je kazao da ne dozvoljava da mu se kaže da nije tolerantan. Istaknuo da je njegov stav općepoznat, da je bio sudionik prvog Gay Pridea, govorio o usvajanju i udomljavanju djece od strane istospolnih parova, napomenuo je da je bio jedne godine gay friendly osoba.

'Ja sam bio lezbijka godine', dobacio je Bauk, nakon čega je dobio treću opomenu.

'Znam ja, potpredsjedniče, što vi mislite. Problem je što radite suprotno od onog što mislite. Ja sam zakon predložio ovdje i branio amandmanima, dok su vaši koalicijski partneri govorili da nismo normalni. Svejedno je za Hrvatsku da li ovdje sjedi Tepeš ili vi dok se ovako ponašate. Doviđenja potpredsjedniče, arrivederci', vikao je Bauk.