da li je uvjerila javnost?

[VIDEO] Veliki govor nakon mjesec dana vladavine kaosa: Liz Truss obećala provesti Britaniju kroz 'olujna vremena', show otele aktivistice Greenpeacea

05.10.2022 u 17:09

Bionic
Reading

Britanska premijerka Liz Truss obećala je u srijedu da će provesti Britaniju kroz "olujna vremena" i preobraziti britansko gospodarstvo, nastojeći povratiti autoritet u svojoj stranci koja se pobunila nakon kaotičnih prvih mjesec dana na vlasti.

Obraćajući se zastupnicima i članovima Konzervativne stranke na godišnjem kongresu u Birminghamu, na koji su sjene bacile interne zavade i politička konfuzija, Truss je pokušala uvjeriti investitore da će njezin plan ponovno pokrenuti gospodarski rast i ujediniti podijeljenu zemlju.

Kritičari su je brzo prekinuli upitavši je tko je glasao za tako radikalne promjene, što je ražestilo premijerku, a i publiku.

"Okupili smo se u ključnom trenutku za Ujedinjeno Kraljevstvo. Ovo su olujna vremena", rekla je, spomenuvši pandemiju covida-19, rat u Ukrajini i smrt kraljice Elizabete II., najdugovječnijeg britanskog monarha 

"U takvim teškim vremenima, moramo upregnuti snage. Odlučna sam pokrenuti Britaniju, provesti nas kroz oluju i postaviti na snažnije temelje".

Konferencija, na kojoj je Truss trebala slaviti što je u rujnu postala premijerka, pretvorila se u noću moru nakon što je najavila novu ekonomsku politiku koja je izazvala krizu povjerenja među investitorima.

Pokušaj da smanji poreze za 45 milijardi funti i poveća vladinu potrošnju izazvao je potres na tržištima i mogao bi uzrokovati poraz stranke na izborima.

Morala je odustati od ukidanja najviše stope poreza na dohodak od 45 posto, a potom su je otvoreno napali zastupnici i ministri zbog drugih političkih područja, što jako odudara od discipline koja se mogla vidjeti prošli tjedan na konferenciji oporbene Laburističke stranke, koja sada sigurno vodi u anketama.

Prosvjed Greenpeacea na konferenciji Torijevaca Izvor: Profimedia / Autor: Joel Goodman/LNP / Shutterstock Editorial / Profimedia

Kada je Truss počela govoriti, dvoje klimatskih prosvjednika iz Greenpeacea uzdignulo je natpis s pitanjem "Tko je glasao za ovo?", referirajući se na činjenicu da Truss zacrtava radikalno drukčiji smjer za zemlju nakon što ju je izabralo 170.000 članova stranke, a ne javnost. 

"Smanjivanje poreza ispravno je, moralno i ekonomski", naglasila je Truss, dodajući da su razmjeri izazova koji stoje pred zemljom "golemi".

Njezin radikalni zaokret u pogledu najviše stope poreza na dohodak vjerojatno je ohrabrio neke krugove u stranci koji će se sada vjerojatno protiviti smanjenju potrošnje dok vlada traži način kako da financira cjelokupni fiskalni program.

To bi moglo ne samo razvodniti njezinu "radikalnu" agendu nego i povećati izglede za prijevremene izbore.

Truss je poručila stranci da želi izgraditi "novu Britaniju za novu eru".

"Političkom debatom predugo je dominiralo pitanje distribucije ograničenog ekonomskog kolača. Umjesto toga moramo ga povećati kako bismo svi mogli dobiti veću krišku", rekla je.

"Zato sam odlučna primijeniti novi pristup i osloboditi nas tog ciklusa visokih poreza i niskog rasta".

Neki zastupnici boje se da Truss neće ispuniti obećanje da će povećati socijalne naknade u skladu s inflacijom, tvrdeći da to ne bi bilo u redu u trenutku kada se milijuni obitelji teško nose s vrtoglavim rastom cijena.

  • +9
Liz Truss Izvor: Profimedia / Autor: Joel Goodman/LNP / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ministri su rekli da još nisu donijeli odluku i da moraju pogledati ekonomske podatke kasnije ovaj mjesec.

Premda su se tržišta uglavnom stabilizirala pošto je Engleska banka uskočila i poduprla tržište obveznica, doduše nakon što je cijena zaduživanja jako porasla, ankete pokazuju da bi konzervativci mogli propasti na izborima.

Laburisti su sada u vodstvu za prosječno 25 postotnih bodova, rekao je John Curtice, najpoznatiji britanski analitičar javnog mnijenja, upozorivši da konzervativci moraju prihvatiti da su u "jako velikim izbornim problemima".