VRAĆA SE NA POČETAK

[VIDEO] Uspon i pad Bože Petrova: Povratak korijenima nekadašnje metkovske nade

05.05.2017 u 12:12

Bionic
Reading

Dramatično obraćanje dojučerašnjeg šefa Hrvatskog sabora Bože Petrova, tijekom kojeg je dao ostavku na tu važnu funkciju, zaokružilo je jednu fazu političke karijere ovog metkovskog političara i šefa Mosta. Njegova stranka po novom grije oporbene klupe, a Petrov se nakon dvije godine u visokoj politici vraća na početak – na lokalnu scenu

'Zbog zaštite njegova digniteta podnosim ostavku na mjesto predsjednika Sabora', kazao je u četvrtak Petrov, preduhitrivši tako svoje donedavne partnere iz HDZ-a koji su mu sa 79 potpisa zastupnika radili o glavi i najavili izglasavanje njegove smjene.

No vratimo se na početak njegova izleta u visoku politiku. Bila je to 2015. Tada je nekoliko nezavisnih lokalnih političara - koji su na izborima dvije godine ranije posmicali lokalne političke teškaše i zasjeli na gradonačelničke funkcije te u gradska vijeća - odlučilo izaći na parlamentarne izbore. Na čelu im je bio Božo Petrov, mlada nada iz Metkovića, koji je svrgnuo Stipu Gabrića Jamba iz HSS-a, vladara tog grada 16 godina.

Dvije godine kasnije mostovci kreću u bitku na nacionalnoj razini. Kako bi pokazali da se ne misle savijati ni pod čijim političkim pritiscima i da će biti svoji bez obzira na sve, tijekom kampanje ovjerili su kod javnog bilježnika izjavu da ni s kime ne namjeravaju ulaziti u koaliciju.

Nakon izbora, na kojima su trijumfirali osvojivši 19 saborskih mandata, mostovci predvođeni Petrovom postaju najpoželjnija udavača. Ni HDZ ni SDP nisu osvojili dovoljno mandata i onaj tko je želio vladati morao ih je pridobiti na svoju stranu.

Krenuli su mučni pregovori, a novinari su danonoćno kampirali u Smičiklasovoj ulici u Zagrebu, u kojoj je tada bilo sjedište Mosta. Petrov je trebao pregovarati s iskusnim igračima, Tomislavom Karamarkom (HDZ) i Zoranom Milanovićem (SDP). Odluka je ipak pala i Most je ušao u brak s HDZ-om. Petrov je postao drugi potpredsjednik Vlade kojoj je na čelu bio Tihomir Orešković, dok je Tomislav Karamarko bio prvi potpredsjednik.

Sreća nije dugo trajala i Vlada je srušila samu sebe te smo izašli na prijevremene izbore. Most je stupanje u koaliciju s HDZ-om, što su im mnogi birači zamjerili, koštalo šest mjesta u Saboru. Osvojili su 13 mandata i Petrov je ponovno morao pregovarati te je sklopio koaliciju s HDZ-om koju nikada nije želio tako nazvati.

Kako i svaki brak koji puca, i ovaj je puknuo vrlo dramatično, uz puno ružnih riječi i verbalnih udaraca ispod pojasa. Most odlazi u oporbu, Petrov daje ostavku i vraća se na početak - 21. svibnja sreću će okušati na lokalnim izborima kao nositelj liste u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.