ZAVLADALA PANIKA

[VIDEO] U plutajuću vojnu bolnicu na dokovima New Yorka greškom prebačeno nekoliko zaraženih

06.04.2020 u 11:23

Bionic
Reading

Nekoliko pacijenata iz New Yorka zaraženih koronavirusom greškom je prebačeno na brod bolnicu američke ratne mornarice 'Comfort' koji je usidren na dokovima Manhattana i trenutno je jedina bolnica u tom višemilijunskom gradu na udaru virusa COVID-19

Američki mediji su objavili da je na plovilo prebačeno manje od pet pacijenata pozitivnih na koronovirus, a riječ je o brodu bolnici koja raspolaže s tisuću kreveta i 12 operacijskih dvorana te je namijenjena za hitne traumatološke pacijente koji nisu zaraženi koronavirusom.

Prema odlukama epidemiologa, svaki pacijent prije nego što stigne na brod bolnicu 'Comfort' mora imati potvrdu da je negativan na COVID-19. Iako je zaraženim pacijentima uzet bris, njihovi nalazi su stigli tek nakon što su zaprimljeni na plutajuću bolnicu pa je strah od širenja bolesti opravdan.

Brod 'Comfort' je isprva bio tanker koji je prije tridesetak godina preuređen u bolnicu. Riječ je o brodu visine deseterokatnice i veličine tri nogometna terena koji je trenutno jedina bolnica u gradu sa 8,7 milijuna u kojem je dosad zaraženo više od 65.000 stanovnika od kojih je umrlo njih gotovo tri tisuće.

Slična plutajuća bolnice u obliku broda američke ratne mornarice 'Mercy' prošlog je petka uplovila u Los Angeles koji nema dovoljno bolničkih kapaciteta za borbu portv zaraze.

'Mercy' raspolaže sa 800 liječnika i drugog medicinskog osoblja, oko tisuću kreveta, 12 operacijskih dvorana i 5000 vrećica za transfuziju krvi. U tu bolnicu smještaju se pacijenti koji nemaju COVID-19, a kako bi se kreveti u gradskim bolnicama oslobodili za oboljene od virusa.

'Brod će preuzeti dio tereta koji pritišće naše hitne službe i jedinice intenzivne njege jer će broj oboljelih od virusa u idućim tjednima rasti', kazao je gradonačelnik Los Angelesa Eric Garcetti.