NAPREDNI SUSTAV ALAS

[VIDEO] Srpski raketni snajper uskoro ide u serijsku proizvodnju, pogledajte kako radi

21.02.2018 u 13:05

Bionic
Reading

Iako je predstavljen još prije 11 godina, srpski raketni sustav ALAS trebao bi prema najavama, nakon modifikacije i unapređivanja, uskoro krenuti u serijsku proizvodnju

Radi se naime o raketnom sustavu tipa ALAS (Advanced Light Attack System), odnosno naprednom laganom sustavu napada koji je razvila i dizajnirala privatna srbijanska tvrtka EdePro, a proizvela tamošnja vojna industrija Jugoimport-SDPR, koja je i financirala projekt.

ALAS predstavlja najambiciozniji razvojni projekt srbijanske vojne industrije u tehničko-tehnološkom smislu, a radi se o protuoklopnom višenamjenskom raketnom sustavu velikog dometa s principom upravljanja bez neposrednog vizualnog kontakta s ciljem.

Raketni sustav je namijenjen za djelovanje po širokom spektru neprijateljskih ciljeva, kao što su tenkovi, borbena vozila pješaštva, niskoleteći helikopteri, brodovi, zapovjedna mjesta te infrastrukturni i industrijski objekti. Ono što ALAS izdvaja od ostalih raketnih sustava je izuzetno visoka razina preciznosti, a ona je ostvarena uvođenjem TV ili IC glave za samonavođenje, koja raketu ALAS pretvara u vrstu raketnog snajpera.

Velika prednost ovog raketnog sustava to je što on nije striktno vezan samo za jednu vrstu platforme. Tako je ALAS moguće instalirati na vozila s kotačima ili gusjenicama, brodove, na stacionarne lansere, pa čak i na helikoptere.

Raketni sustav ALAS Izvor: Društvene mreže / Autor: Silja Pluton

Sam raketni sustav sastoji se od navođene rakete, lansera i zapovjednog mjesta. Raketa je izvedena na aerodinamičnoj shemi 'patka', a pokreće ju turbomlazni motor sa snagom potiska od 40daN. Na raketu je ugrađena TV ili IC glava za samonavođenje, a maksimalni domet iznosi 25 kilometara. Prema najavama konstruktora, postoji mogućnost daljnjeg povećanja dometa na 60 kilometara.

Raketa se pomoću zadanog algoritma može programirati da leti po unaprijed određenom cilju. To se provodi na način da se unaprijed definiraju koordinate kontrolnih točaka, uz mogućnost uključivanja glave za samonavođenjem radi otkrivanja potencijalnih ciljeva. U takvim misijama raketni sustav ALAS transformira se u izviđačko-raketni sustav koji ima izuzetnu sposobnost brzog reagiranja radi uništenja cilja.

Raketni sustav ALAS opslužuju dvojica vojnika, a njihove radne pozicije su zapovjedno mjesto i lanser raketa.

U tijeku je modifikacija postojećeg prototipa radi povećavanja efikasnosti i upravljanja, a sustav je u međuvremenu osposobljen stabilizirati sliku u letu. Povećane su njegove manevarske sposobnosti, unaprijeđen pogon i poboljšan motor, a poboljšan je i sustav za opskrbu gorivom.

  • +3
Srpska vojska Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Prema nekim najavama, sustav bi nakon testiranja i integracije bojeve glave mogao krenuti u serijsku proizvodnju. Već postoje i zainteresirani kupci, oni iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koji su spremni investirati 220 milijuna dolara u sustav za koji se tvrdi da bez problema može uništiti bilo koji tenk u svijetu.