CENZURA NA DJELU

VIDEO: Sjevernokorejska televizija objavila dokumentarac o Kimovu susretu s Trumpom, ali bez jednog važnog detalja

08.03.2019 u 21:40

Bionic
Reading

Sjevernokorejska državna televizija prikazala je sredinom ovog tjedna dokumentarac koji veliča nedavni posjet svog čelnika Kim Jong-una Vijetnamu, iz kojeg su izostavljeni ključni dijelovi neuspješnih nuklearnih pregovora s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom

Dokumentarac prikazuje nasmiješenog Kima kako razgovara s Trumpom dok se zajedno kreću kroz unutrašnjost jednog hotela u Hanoiju, prenose agencije podsjećajući da je sastanak održan prošlog tjedna.

U filmu je također prikazano kako Kim maše iz crne limuzine prilikom prolaska ulicama Hanoija, okruženim građanima koji su otpozdravljali predsjedniku i mahali sjevernokorejskim te vijetnamskim zastavama.

Na snimci se vidi i kako Kim posjećuje sjevernokorejsko veleposlanstvo te da su službenici veleposlanstva i članovi njihovih obitelji plakali od uzbuđenja prije nego što su snimili skupnu fotografiju u čijoj pozadini je ogromna fotografija preminulih Kimovih oca i djeda.

Izostavljanje nuklearnih razgovora iz dokumentarca je, prema ocjenama analitičara, pokazatelj da se Pjongjang još uvijek nada nastavku pregovora, ali moguće i želje da sjevernokorejski građani ne budu upoznati s diplomatskim propustima koji bi, kako ocjenjuju, mogli ugroziti Kimovo vodstvo.

Drugi samit na temu denuklearizacije Korejskog poluotoka između američkog predsjednika Trumpa i sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una prošli tjedan prekinut je na pitanju sankcija, pri čemu službeni Pjongjang tvrdi da je tražio ublažavanje, a Washington da je sjevernokorejski čelnik zatražio potpuno ukidanje sankcija.

Nekoliko dana nakon sastanka američki državni tajnik Mike Pompeo najavio je kako bi američko izaslanstvo moglo idućih tjedana posjetiti Sjevernu Koreju.

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in pozvao je američke i sjevernokorejske dužnosnike da pokušaju pronaći način za obnovu prekinutih razgovora.

Prekid sastanka bio je udarac za južnokorejskog predsjednika Moona jer se nadao da će ublažavanje američkih sankcija omogućiti dvjema Korejama obnovu zajedničkih gospodarskih projekata, a među njima i industrijsku zonu.