OZLIJEĐENO 8 OSOBA

[VIDEO] Ruske snage gađale Dom kulture u Lozovi, Zelenski objavio video napada

20.05.2022 u 20:58

Bionic
Reading

Najmanje osam osoba, uključujući dijete, ozlijeđeno je u ruskom raketnom napadu na grad Lozova u regiji Harkiv u istočnoj Ukrajini

Projektil je pogodio 'novoobnovljeni Dom kulture' u Lozovi, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u objavi na društvenim mrežama.

Na snimci napada koju je podijelio Zelenski vidi se eksplozija te gust dim koji obavija veliku zgradu u blizini stambenih kompleksa i automobile u prolazu.

'Okupatori su kao svoje neprijatelje prepoznali kulturu, obrazovanje i čovječanstvo. I ne štede ni projektile ni bombe', poručio je Zelenski.

Tijekom večeri guverner oblasti Oleh Sinjehubov izvijestio je o osmero ranjenih, među kojima je jedanaestogodišnjakinja i svi su ranjeni krhotinama granata.

"Nakon udara rakete buknuo je požar u domu kulture", dodao je, rekavši da je požar ugašen. Po njegovim riječima, ispaljene su tri rakete od kojih je dvije presrela ukrajinska vojska.

"Obližnje zgrade su oštećene. Nema sumnje da su okupatori izravno gađali dom kulture, najveći kulturni centar na tom području s više od 1000 mjesta, dodao je Sinjehubov na Telegramu.

Ruska vojska je u petak pucala i na školu u Severodonecku, u istočnoj ukrajinskoj regiji Lugansk, gdje se skrivalo više od 200 ljudi, među kojima su mnogi djeca, ekao je čelnik regionalne državne uprave Serhiy Haidai.

Haidai kaže da su tri odrasle osobe umrle, a policija pokušava ljude premjestiti u drugo sklonište. Također je rekao da je oko 11.000 kuća, od kojih je gotovo 3.000 visokih zgrada, "djelomično ili potpuno uništeno" u Lugansku.

Haidai kaže da se gospodarski gubici procjenjuju "na stotine milijardi grivna".

BBC nije uspio samostalno provjeriti ovu informaciju.

Glasnogovornik ukrajinskog ministarstva obrane Oleksandr Motuzjanjik rekao je da je situacija na bojišnici u petak i dalje "napeta" i "pokazuje znake pogoršanja".

"Ruske okupacijske snage žestoko napadaju duž čitave kontaktne crte i pokušavaju topništvom gađati duboko u obrambene položaje ukrajinskih snaga", rekao je na tiskovnoj konferenciji.