u patrolne svrhe

[VIDEO] Ruska vojska dobiva ekranoplane - eksperimentalne lebdjelice koje je inaugurirao Riječanin Roberto Bartini

03.08.2018 u 06:45

Bionic
Reading

Ruska vojska mogla bi za deset godina dobiti svoje prve ekranoplane tipa Orlan, najavio je početkom tjedna potpredsjednik ruske vlade Jurij Borisov

Izrada ekranoplana tipa Orlan predviđena je aktualnim državnim programom nabave naoružanja do 2027. godine, a kako je precizirao potpredsjednik ruske vlade Jurij Borisov, eksperimentalno-konstruktorski radovi trebali bi početi već ove godine.

Borisov je, piše Russia Beyond the Headlines, istaknuo kako će ekranoplani dobiti raketno naoružanje i da će biti korišteni za patroliranje morskim rajonima.

'On će imati raketno naoružanje. Glavno polje djelovanja za njega će biti Sjeverni morski put. Tamo gdje nemamo razvijenu infrastrukturu on će moći patrolirati i pokrivati ta područja', rekao je Borisov.

Prema njegovim riječima, ekranoplani će se moći primjenjivati i, primjerice, na Kaspijskom jezeru i Crnom moru.

U listopadu 2017. godine objavljeno je da se za rusku vojsku projektira superteški transportno-desantni ekranoplan koji može slijetati ne samo na vodu, kao njegovi prethodnici, već i na kopno.

Ekranoplani su uglavnom bili eksperimentalne prirode Izvor: Društvene mreže / Autor: Nauka 2.0

Radi se, naime, o lebdjelici koja polijeće s vode, a leti izravno iznad vodene površine. U zraku se održava na dinamičkom zračnom jastuku koji nastaje zbog povećanog tlaka zraka na donju površinu krila, kada lebdjelica u niskom letu postigne dovoljnu brzinu.

>>> Rusi požurili iznad Sirije isprobati svoj eksperimentalni lovac?

Premda je vršna brzina ekranoplana malo manja od one konvencionalnih letjelica, on ju postiže sa znatno manjom pogonskom snagom. Iako se odlikuje povoljnim aerodinamičnim i amfibijskim svojstvima, taj tip lebdjelice zasad nije doživio širu serijsku proizvodnju.

  • +8
Ruski ekranoplani Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Jedan od najpoznatijih konstruktora ekranoplana bio je Riječanin Roberto Bartini koji je 1928. godine postao šef odjela amfibijskog zrakoplovnog eksperimentalnog dizajna u bivšem Sovjetskom Savezu.

>>> Rusi moderniziraju ponos svoje mornarice kako bi postao ubojitiji i konkurirao Amerikancima

Od 1938. do 1946. godine bio je u zatvoru, u kojem je također nastavio rad na novim dizajnima zrakoplova za tadašnje sovjetske zrakoplovne organizacije, a rehabilitiran je 1956. godine.

Jedan od najpoznatijih ekranoplana dizajnirao je Riječanin Roberto Bartini Izvor: Društvene mreže / Autor: Oružje - Klub pravih muškaraca

Objavio je i radove iz područja zrakoplovnih konstrukcija i tehnologije, aerodinamike, dinamike leta i teorijske fizike. Njegov najpoznatiji ekranoplan bio je eksperimentalni Bartini Beriev VVA-14 s vertikalnim polijetanjem.

>>> Roberto Bartini - riječki vizionar Zvjezdanog Grada

Taj ekranoplan nastao je početkom 70-ih godina prošlog stoljeća, no nakon Bartinijeve smrti 1974. godine projekt je poslije 103 sati naleta ukinut.

Jedini preostali VVA-14 nalazi se u Državnom muzeju ratnog zrakoplovstva Ruske Federacije u Moninu.