DUBAI AIRSHOW 2019

[VIDEO] Rusija je glavna zvijezda najveće bliskoistočne zrakoplovne izložbe, evo što su sve ponudili kupcima

01.12.2019 u 16:09

Bionic
Reading

Potražnja za ruskom vojnom tehnikom u stalnom je porastu, a dokaz tome je i nedavno održana međunarodna zrakoplovna izložba Dubai Airshow 2019, na kojoj su ruske tvrtke prikazale najnovija oružja i tehniku za koju su itekako zainteresirane bliskoistočne države koje, pored zapadne tehnologije, sve više nabavljaju vojnu opremu ruske proizvodnje. Rusija je na izložbi, na kojoj je od 17. do 21. studenog sudjelovalo 1200 izlagača iz 63 zemlje, demonstrirala najmodernije oružje namijenjeno izvozu i time dodatno učvrstila svoju poziciju na svjetskom tržištu naoružanja i vojne tehnike što se opasno približava zapadnim konkurentima

Rusija posljednjih godina, bez obzira na dominantnu vojnu zapadnu tehnologiju, bilježi sve veći rast izvoza oružja vlastite proizvodnje. Prošle godine ugovoreno je više od 1100 kupoprodajnih ugovora s 40 zemalja, čija ukupna vrijednost doseže iznos od 19 milijardi dolara, što je 25 posto više u odnosu na isto razdoblje pretprošle godine.

Prodaja ruske vojne tehnike uzela je maha i ove godine, nakon što se Turska, iako jedna od ključnih članica NATO-a, okrenula Moskvi i od nje naručila protuzračne sustave S-400 Trijumf, koje je godinu dana ranije naručila i Indija. Nakon što su Sjedinjene Američke Države zbog narudžbe ruskog protuzračnog sustava sankcionirale Tursku i izbacile je iz programa nabave višenamjenskog jednomotornog borbenog zrakoplova pete generacije namijenjenog za blisku podršku i borbu te napade na zemaljske ciljeve F-35 Lightning II, Ankara je sve bliže kupnji ruskih borbenih zrakoplova tipa Su-35. Riječ je o višenamjenskim lovcima za održavanje zračne nadmoći i lovcima bombarderima koje je nedavno nabavila i Kina, zbog čega su joj prošle godine iz Washingtona nametnute određene sankcije.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Sam Chui

Za ruske zrakoplove tog tipa zainteresirani su i Indonezija, Indija, Egipat, Alžir, Vijetnam te Ujedinjeni Arapski Emirati, domaćini Dubai Airshowa 2019, tijekom kojeg su demonstrirane nenadmašne manevarske sposobnosti lovca. Budući da se lovačka komponenta ratnog zrakoplovstva Ujedinjenih Arapskih Emirata temelji na avionima zapadne proizvodnje, američkom F-16 i francuskom Mirageu 2000, zainteresiranost Abu Dhabija za rusku tehnologiju dodatno je upozorila Washington na znakovite promjene na tržištu oružja na kojem Moskva bilježi sve bolje rezultate.

Ruska izvozna inicijativa

Zahuktali ruski izvoz i sve veća zainteresiranost tržišta, koje je dosad tradicionalno kupovalo zapadno oružje, nagnali su Moskvu na dodatnu inicijativu te je tijekom Dubai Airshowa prikazala široku paletu zrakoplovnih i protuzračnih noviteta.

  • +46
Dubai Airshow 2019 Izvor: EPA / Autor: STRINGER

Na izložbi su prikazani modernizirani raketno-topovski protuzračni sustavi Pancir-S1M, čija je prethodna verzija bila zadužena za obranu same izložbe, visokomobilni sustavi za obranu od bespilotnih letjelica Sapsan-Bekas, Kupol-PRO i Pišalj-PRO. Ti se sustavi mogu podjednako koristiti za zaštitu vojnih i industrijskih objekata te civilne infrastrukture od napada drona.

>>> [VIDEO] Nebo nad jednom od najvećih svjetskih zrakoplovnih izložbi čuvao ruski protuzračni sustav Pancir

Budući da je Bliski istok regija koja je dosad u najvećoj mjeri osjetila moć i opasnosti bespilotnih letjelica, ruske tvrtke su na vrijeme shvatile važnost protudronske borbe te su putem državne tvrtke za izvoz vojne tehnologije Rosoboroneksport upravo u Dubaiju prikazale paletu proizvoda koji se smatraju budućnošću u borbi protiv bespilotnih letjelica.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Russia Insight

Prema riječima Sergeja Čemezova, generalnog direktora državne korporacije Rosteh, koja zapošljava pola milijuna ljudi i ima godišnju zaradu od 20 milijardi dolara, bliskoistočni prostor jedna je od ključnih regija za korporaciju koja u posljednje vrijeme proširuje ponudu i na visokotehnološke proizvode civilne i dvojne namjene.

Erdoganov šamar Americi

Valja napomenuti da su tijekom izložbe premijerno prikazani i lovački avion pete generacije Su-57E namijenjen izvozu, borbeni helikopteri Mi-28NE i Mi-171S, koji su modernizirani na temelju nedavnih ratnih iskustava u Siriji, te radarska postaja Sula za nadgledanje objekata u svemiru.

Pored noviteta, prikazani su već prokušani ruski bestseleri na svjetskom tržištu, poput sustava S-400, Buk-M2E i Viking sam, helikopteri Ka-52, Ka-29, Mi-35M, Mi-26, Mi-38 i Ansat, lovci Su-35, MiG-35 i lovci bombarderi Su-34. Prošle pak godine na izložbi u Dubaiju zainteresiranim kupcima prikazane su mogućnosti aviocisterne Il-78MK-90A te transportnog zrakoplova Il-76MD-90A(E).

Spomenuti helikopter Mi-38 prikazan je tijekom zrakoplovne izložbe MAKS-2019 u rujnu nedaleko od Moskve, a koju je posjetio i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan. Turski čelnik je u tolikoj mjeri bio oduševljen salonski uređenom letjelicom da je u njoj boravio desetak minuta. Erdogan za svoja putovanja, pored čitave flote vladinih i predsjedničkih aviona, trenutno koristi helikopter američke proizvodnje Sikorsky S-92 Helibus, a s obzirom na sve tješnju vojnu suradnju Ankare i Moskve, nije isključeno da bi vrlo brzo moglo doći do kupnje luksuznog ruskog helikoptera. Time bi Erdogan dodatno ponizio Amerikance.

  • +6
Luksuzna verzija ruskog helikoptera Mi-38 Izvor: Profimedia / Autor: TASS / ddp USA / Profimedia

Zainteresiranim kupcima u Dubaiju predstavljeno je i mnoštvo precizno vođenog naoružanja, dok je korporacija Irkut prikazala model naprednog školsko-borbenog zrakoplova Jak-130. Za taj podzvučni avion za obuku, koji može poslužiti i kao laki jurišnik, navodno je zainteresirana i Srbija, a kako je izvozni hit, pored Rusije, već se nalazi u naoružanjima Alžira, Bangladeša i Bjelorusije. Ovaj višenamjenski zrakoplov upao je u oko i Kazahstanu, Maleziji, Mongoliji, Urugvaju i Filipinima kao potencijalnim kupcima.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Aviation International News

Prodano oružje vrijedno 55 milijardi dolara

O kakvoj je izložbi riječ, ponajviše govori podatak da je tijekom Dubai Airshowa 2019 predstavljen čak 161 tip zrakoplova te da je na njoj sudjelovalo i stotinjak novih kompanija. Za vrijeme sajma sklopljeno je petnaestak velikih međudržavnih ugovora u civilnim i vojnim sektorima u ukupnom iznosu od gotovo 55 milijardi dolara.

Izložba Dubai Airshow održava se od 1986. godine, a danas se, pored sličnih izložbi u Moskvi, Parizu, Londonu i Pekingu, smatra jednim od najreprezentativnijih zrakoplovnih sajmova na svijetu. Ruska izvozna tvrtka Rosoboroneksport u njoj sudjeluje od njezinih početaka, a svake godine ruski paviljon je zbog rastuće ponude sve veći.

Većina proizvoda koje je ponudio Rosoboroneksport imali su priliku za vlastitu demonstraciju, a predstavljeni su u obliku multimedijskog kataloga. Interaktivni zasloni osjetljivi na dodir omogućili su posjetiteljima uvid u detaljan opis naoružanja i vojne opreme, njihove performanse, kao i videozapise o njihovoj uporabi u stvarnim borbenim uvjetima. Iako se ukupan iznos dogovorenih poslova Moskve i krajnjih kupaca još uvijek taji, pretpostavlja se da on iznosi desetak milijardi dolara.