OLDTIMERI OSTAJU U ZRAKU

[VIDEO] Rumunji zadržavaju svoje MiG-ove 21 unatoč nabavi portugalskih F-16

17.11.2020 u 12:09

Bionic
Reading

Rumunjsko ratno zrakoplovstvo zadržat će u uporabi borbeni zrakoplov MiG-21 LanceR, iako je već zaprimilo 16 portugalskih polovnih, ali remontiranih i moderniziranih aviona tipa F-16, a namjerava nabaviti još 36 lovaca tog tipa

'Rumunjska će zadržati u uporabi MiG-21 LanceR jer pruža sposobnosti potrebne da se pokrije cijeli spektar djelovanja rumunjskog ratnog zrakoplovstva', najavio je ovih dana rumunjski ministar obrane Nicolae Ciuca, a prenosi zrakoplovni portal Tango Six.

Riječ je o 36 zrakoplova tipa sovjetske proizvodnje Mig-21 od ukupno njih 89, koje je od 1995. do 2002. godine modernizirao izraelski Elbit, a kako bi oni mogli podjednako koristiti naoružanje zapadnog i istočnog porijekla, poput raketa R-60M, R-73, Matra Magic-2 ili Python III.

Iako je bila jedna od najnovijih flota MiG-a 21 u službi, rumunjska flota MiG-a 21 LanceR bila je prizemljena zbog poteškoća s održavanjem zrakoplova, a od 1996. godine imala je stopu nesreća veću od 30 na 100.000 sati naleta. Pritom stopa upotrebljivosti ispod 50 posto nije bila rijetkost.

Slijetanje i polijetanje MiG-ova 21 rumunjskog ratnog zrakoplovstva Izvor: Društvene mreže / Autor: KNIGHT FLIGHT VIDEO

Budući da se Rumunjska prilikom ulaska u NATO 2004. godine obavezala kako će u svojem ratnom zrakoplovstvu imati minimalno 48 višenamjenskih lovaca, ta zemlja je već pribavila 16 portugalskih F-16 AM/BM Blok 15 MLU, a kako bi oformila još dvije lovačke eskadrile, namjerava kupovinu još 36 lovaca tipa F-16.

Rumunjski ministar obrane potvrdio je analiziranje nabave dodatnih eskadrila F-16 koji moraju biti interoperabilni s već nabavljenim avionima američke proizvodnje. Prema planu, do kraja iduće godine s ukupno 17 letjelica upotpunit će se eskadrila u nastanku, a svi zrakoplovi nabavljeni u Portugalu proći će modernizaciju na novi standard u rumunjskoj tvrtki Aerostar i bit će označeni lokalnom oznakom M.6.XR.

  • +7
MiG-21 rumunjskog ratnog zrakoplovstva Izvor: EPA / Autor: HENDRIK SCHMIDT

Tvrtka Aerostar je pak 2003. obnovila 12 hrvatskih MiG-ova 21, od kojih je navodno na gotovo polovici nakon remonta zamijećen niz nepravilnosti, od boje koja se ljuštila do curenja goriva. Naši borbeni avioni potom su vraćeni u Rumunjsku na dodatni popravak i tamo su se zadržali gotovo godinu dana.

Uz obnovu lovačkih eskadrila, Rumunji namjeravaju pribaviti dodatne radare američke proizvodnje FPS-117. Riječ je o najsuvremenijim radarima dometa 450 kilometara za srednje i vrlo velike visine do 30 kilometara koji tijekom rada automatski distribuiraju prikupljene podatke.

MiG-21 LanceR Izvor: Društvene mreže / Autor: BoardingPass

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo te je tipove radara nabavilo prije 20 godina dok će se budućnost hrvatskih MiG-ova kojima istječu resursi znati nakon započetog natječaja na koji su se javili američki i izraelski ponuđači s različitim verzijama aviona tipa F-16, Francuzi sa svojim Rafaleom te Šveđani s Gripenom.