bačen i suzavac

[FOTO/VIDEO] Najmanje 90 ozlijeđenih u žestokim sukobima u Jeruzalemu: Palestinci gađali Zapadni zid kamenjem, izraelska policija upala u džamiju Al-Aksa

15.04.2022 u 09:26

Bionic
Reading

Deseci su ozlijeđeni nakon sukoba između izraelske policije i Palestinaca u jeruzalemskoj džamiji Al-Aksa, trećem najsvetijem mjestu u islamu

Na snimci se vidi kako policajci koriste suzavac i šok bombe kako bi rastjerali gomilu, od kojih su neki su nosili maske, te prema riječima policije, bacali kamenje i eksplozivna sredstva.

Najmanje 90 Palestinaca je ozlijeđeno, prema informacijama palestinskog Crvenog polumjeseca.

Izrael je poručio da su njegove snage ušle kako bi uklonile kamenje koje je bilo prikupljeno kako bi se iskoristilo kao oružje ukoliko dođe do nasilja. Sveto mjesto, koje je štuju i Židovi i muslimani, često je bilo žarište izraelsko-palestinskih nemira i bilo je centrom nasilja tijekom Ramazana prošle godine.

Izraelska policija poručila je da je nije upala u džamiju, pogotovo ne za vrijeme molitve, nego da su čekali da molitva bude gotova te da se gomila raziđe. Uz to policija tvrdi da je gomila počela bacati kamenje prema Zapadnom zidu, židovskom svetom mjestu koje se nalazi u blizini, te da su nakon toga morali reagirati.

Na snimkama koje kruže društvenim mrežama vidi se kako Palestinci bacaju kamenje, a policija odgovara suzavcem i šok bombama na području koje okružuje samu džamiju. Druge snimke prikazuju muslimanske vjernike kako su se zatvorili u džamiji koja je ispunjena suzavcem. 

Do sukoba je došlo na Brdu hrama, svetom mjestu za judaizam, islam i kršćanstvo. Radi se o uzvišenju u jeruzalemskom Starom gradu. U sredini kompleksa nalazi se Kupola na stijeni, a nedaleko je i džamija Al-Aksa.

  • +21
Sukob u Jeruzalemu Izvor: Profimedia/AFP / Autor: AHMAD GHARABLI