kišna sezona u henanu

[VIDEO] Poplave u Kini: Izlile se najveće rijeke, putnici u metrou ostali u vodi do struka

20.07.2021 u 18:07

Bionic
Reading

Zbog obilnih kiša u središnjoj kineskoj provinciji Henanu izlile su se najveće rijeke i poplavile ulice desetaka gradova a putnici u podzemnoj željeznici ostali su zarobljeni u vodi do struka

Henan, gusto naseljena pokrajina dvostruko veća od Austrije, od vikenda je pogođena nevremenom u neoubičajeno aktivnoj kišnoj sezoni.

Nema izvješća o poginulima ili ozlijeđenima no svakodenvni život pokrajine od 94 milijuna stanovnika narušen je prekidom prometa.

U Zhengzhou, glavnom gradu Henana na obalama Žute rijeke, u utorak je u sat vremena palo više od 200 mm kiše, primoravši grad da prekine sav promet podzemne željeznice.

Na dramatičnoj snimci podijeljenoj na društvenim mrežama mogu se vidjeti putnici u podzemnoj željeznici u mutnoj vodi do struka i na stanici željeznice pretvorenoj u bazen.

U Ruzhouu, jugozapadno od Zhengzhoua, na ulicama je bujica nosila automobile i druga vozila, pokazuju snimke na društvenim mrežama.

Rastuća rijeka Yi zaprijetila je špiljama Longmen pod zaštitom UNESCO-a gdje se nalaze tisućljetne statue Bude uklesane u vapnenačke litice blizu grada Luoyanga.

Privremeno je zatvoren i hram Shaolin u gradu Dengfengu poznat po orijentalnim borilačkim vještinama.

Od subote do utorka su na 3535 meteoroloških stanica zabilježene oborine veće 50 mm, od kojih na 1614 veće od 100 mm, a na 151 od 250 mm.

Najviše kiše je bilo u gradu Lushanu, 498 mm. Kiša bi, po prognozama, trebala stati u četvrtak.