utrka u naoružanju

[VIDEO] Pogledajte testiranje najnovijeg ruskog presretača interkontinentalnih balističkih raketa

04.12.2018 u 21:15

Bionic
Reading

Na ruskom vojnom poligonu za ispitivanje perspektivnih raketa Sari-Šagan u Kazahstanu ovih dana lansiran je modernizirani presretač interkontinentalnih raketa koje dolaze iz svemira

Kako javlja moskovska agencija TASS, a prenosi portal Russia Beyond the Headlines, ruska vojska uspješno je izvela eksperimentalno lansiranje moderniziranog proturaketnog sustava koji će biti integralni dio kompleksa A-235 Nudolj.

Riječ je o mobilnom kompleksu proturaketne obrane koji će omogućiti borbu protiv različitih tipova interkontinentalnih balističkih raketa naoružanih termonuklearnim bojevim glavama na cijelom obrambenom prostoru iznad Ruske Federacije.

Za razliku od sličnog kompleksa A-135 Amur, koji je namijenjen za obranu najvažnijih gospodarsko-industrijskih središta poput Moskve, Jekaterinburga i Sankt Peterburga, sustav A-235 projektiran je za obranu cjelokupnog ruskog teritorija od napada atomskim bojevim glavama.

Rakete se, pišu specijalizirani ruski portali, nalaze na transportnim platformama sličnim onima koje koriste kompleksi strateške namjene Topolj-M. Donedavno su rakete bile smještene u raketnim silosima, što je umanjivalo njihove operativno-taktičke mogućnosti.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Ministarstvo obrane Rusije

Dosadašnja testiranja pokazala su da te rakete prilikom lansiranja za kratko vrijeme dostižu brzinu od čak tri kilometra u sekundi. Prema procjenama ruskih vojnih stručnjaka, očekuje se da proturaketni bolid-presretač za kompleks a-235 Nudolj ostvari brzinu od gotovo 10 kilometara u sekundi, odnosno da se prilikom ispaljivanja kreće brzinom od 36.000 kilometara na sat.

Inače, sustav bi trebao ući u sastav ruske vojske već 2025. godine.