prve isporuke do 2021.

[VIDEO] Pogledajte testiranja najnovije verzije borbenog aviona Gripen koji su Šveđani prodali Brazilu

28.05.2019 u 23:26

Bionic
Reading

Testiranje najnovije verzije švedskog višenamjenskog borbenog aviona Saab JAS 39 Gripen E kreće se brže nego što se očekivalo, izjavio je u nedjelju Eddy de la Motte, potpredsjednik Saaba i šef razvoja programa novog tipa zrakoplova pri toj tvrtki

De la Motte je za švedske medije kazao kako su testiranja ispaljivanja rakete zrak-zrak Meteor, koju proizvodi europski konzorcij MBDA i koja je isprobana na sjeveru Švedske, uspješno provedena.

'Planirali smo dva tjedna za testiranje, no sve smo obavili u samo tjedan dana. Od svakog sata testnog leta dobivamo više nego što smo očekivali, što nam pomaže u dinamici samog programa', dodao je De la Motte.

Prema izvorima iz Saaba, prošlih tjedana su uspješno obavljeni ostali testovi, među kojima i postizanje gravitacijske sile od 9G, što je sila devet puta snažnija od sile teže. Govoreći o svojim impresijama tijekom leta, probni pilot Marcus Wandt pohvalio je agilnost letjelice, dodajući kako je s još petoricom kolega prikupio 125 sati naleta u testnom avionu.

Kako piše ugledni portal Defense News, prvi Gripen E bit će isporučen švedskom ratnom zrakoplovstvu već ove godine te će ono sa stručnjacima iz Saaba nastaviti testiranja.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Saab

Prvi od 36 zrakoplova koje je naručio Brazil (28 jednosjeda u verziji E i osam dvosjeda u verziji F) po cijeni od 4,16 milijardi dolara bit će isporučeni toj južnoameričkoj državi do 2021. godine, a prvi brazilski piloti već idućeg siječnja odlaze u Švedsku na prve trening letove.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Saab

Mikael Franzen, potpredsjednik i šef poslovne jedinice Gripen Brazil, najavio je kako postoji mogućnost pokretanja dvije usporedne proizvodne linije, u Švedskoj te Brazilu, a kako bi se u dogovorenom roku isporuke proizveli i testirali naručeni avioni.

  • +5
JAS-39 Gripen C Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Inače, dvosjedna verzija Gripen F razvijena je posebno za Brazil, a od izvorne verzije duža je 65 centimetara.