ZBOG SNOWDENA

Brazil otkantao Boeing i uzeo 36 Gripena

18.12.2013 u 22:04

Bionic
Reading

Brazil je odlučio kupiti 36 borbenih zrakoplova marke JAS 39 Gripen od švedskog proizvođača SAAB-a, objavili su vojni dužnosnici na konferenciji za medije u srijedu, prenosi Reuters. Riječ je o velikom uspjehu švedskog proizvođača koji se domogao najvrednije narudžbe na tržištu

U konkurenciji su još bili američki Boeing i francuski Dassault Aviation. Razlog zbog kojeg je odbijena američka ponuda nije službeno objavljen, ali Russia Today navodi da se Brazil predomislio nakon što je svijet potresao špijunski skandal u kojem je u glavnoj ulozi bila američka agencija NSA i zviždač Edward Snowden. Brazil će platiti zrakoplove 4,5 milijardi dolara, znatno ispod njihove tržišne vrijednosti koja se kreće oko sedam milijardi dolara.

Navodno je posao s Boeingom bio gotova stvar kada je izbio skandal s prisluškivanjem, čija je žrtva bila i brazilska predsjednica Dilma Rousseff. Uspjehom Gripena se na Twitteru pohvalio i švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt, napisavši da je on priznanje švedskoj tehnologiji i konkurentnosti.