FINSKI ZALJEV

[VIDEO] Pogledajte Putinov zaron u potrazi za potonulom podmornicom

29.07.2019 u 11:54

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin zaronio je u nedjelju podmornicom na dno Finskog zaljeva kako bi razgledao ostatke podmornice SČ-308, potonule za vrijeme Drugog svjetskog rata

Putin je zaronio u batiskafu, vrsti podmornice koja je posebno dizajnirana za ronjenje na velikim dubinama.

'Dojmovi su živopisni. Ovo nije prvi put da ronim, stoga su dojmovi uglavnom vezani za ono što smo vidjeli na dnu', izjavio je Putin nakon izrona. Pritom je otkrio kako nije upravljao batiskafom tijekom zarona i izrona.

Prema njegovim riječima, prilikom zarona s dna mora podignuo se mulj, što je otežavalo razgledanje, ali se on kasnije raščistio pa je Putin mogao uživati u prizoru potonule podmornice. Zaron je trajao pola sata, a batiskaf je spustio na nekih 50 metra dubine.

Jedan od ronilaca postavio je komemorativnu plaketu na mjestu nesreće, a zatim je održana minuta šutnje za poginule mornare. Izgradnja podmornice SČ-308 Sjomga započela je 1930., dok je porinuta tri godine kasnije. Dvije godine potom uključena je u sastav Baltičke flote, a potonula je 1942., nakon što je naletjela na njemačku protupodmorničku minu.