ZA SAMO 55 TJEDANA

Evo kako NATO stvara vrhunske pilote borbenih zrakoplova

09.09.2014 u 14:26

Bionic
Reading

Potrebno je mnogo talenta, znanja, vještine i sreće da bi se postalo vojnim pilotom. U nastavku pogledajte kako izgleda obuka mladih kadeta u sklopu Euro-NATO Joint Jet Pilot Traininga koji se izvodi u teksaškoj vojnoj zračnoj luci Sheppard, osam kilometara od poslovne zone Wichita Fallsa

U pripremama sudjeluju časnici i instruktori zemalja članica, od kojih Njemačka, Italija, Nizozemska, Norveška i SAD ustupaju broj instruktora jednak broju polaznika, a Kanada, Grčka, Portugal, Španjolska i Turska imaju po jednog instruktora premda same nemaju polaznike.

Na ovaj način dolazi se do situacija u kojima, primjerice, mladi pilot iz Njemačke ima instruktora iz Nizozemske, zapovjednika leta iz Belgije, zapovjednika sekcije iz Italije i zapovjednika voda iz Norveške.

Osim što je zajednička obuka daleko jeftinija za sve zemlje članice, ona također uči mlade pilote, njih 200 godišnje, međusobnom uvažavanju i poštovanju te stvara prijateljske veze među pojedincima koji će u ne tako dalekoj budućnosti činiti vodstvo NATO-a.

Kompletna edukacija traje 55 tjedana tijekom kojih kadeti imaju prilike usavršavati znanje na Beechcraftovu propelercu T-6 Texan II, kao i Northropovu mlažnjaku T-38 Talon.

Evo kako to izgleda iz prve ruke.

Evo kako NATO stvara vrhunske pilote borbenih zrakoplova