ŠEHID RUDAKI

[VIDEO] Iranci porinuli nosač helikoptera sumnjivog porijekla koji je digao na noge talijanski parlament

03.12.2020 u 06:49

Bionic
Reading

Iranska revolucionarna garda porinula je prošlog tjedna novi nosač helikoptera nazvan po ubijenom viceadmiralu Abdulahu Rudakiju, za kojeg stručnjaci tvrde da je riječ o nekadašnjem talijanskom teretnom brodu koji je prodan Teheranu unatoč međunarodnim sankcijama

Nosač helikoptera nazvan Šehid Rudaki porinut je u jeku novih tenzija na relaciji Teheran – Washington, a dodatne trzavice zbog porijekla broda unijeli su stručnjaci tjednika Jane's Defence Weekly tvrdeći da je riječ o prenamijenjenom talijanskom teretnom brodu Galaxy F, porinutom 1992. godine.

Prema navodima tjednika koji se bavi vojno-korporacijskim temama, novi iranski nosač aviona je 'u najmanju ruku' identičan nekadašnjem talijanskom brodu za prijevoz kotrljajućeg tereta, poput automobila, za koji Jane's Defence Weekly podsjeća da je nedavno prodan za 2,7 milijuna dolara.

Prema portalu Marine Traffic, koji pruža informacije u stvarnom vremenu o kretanju brodova i trenutnom položaju u lukama, brod Galaxy F još uvijek plovi u izvornoj namjeni pod panamskom zastavom i trenutno se nalazi u singapurskoj luci. No zaključak vojnih stručnjaka da je nekadašnji teretni brod pretvoren u nosač helikoptera ponukao je talijanskog parlamentarnog zastupnika i člana parlamentarnog Odbora za sigurnost Republike Antonia Zennara da podnese službeni upit talijanskoj vladi radi pokretanja istrage o mogućoj prodaji broda Iranu unatoč međunarodnim sankcijama protiv tehnologije dvostruke namjene.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Next-Generation Future

Brod, čijem je porinuću nazočio načelnik Korpusa Iranske revolucionarne garde (IRGC), general bojnik Husein Salami, dug je 150, a širok 22 metara i opremljen je protuzračnim topom kalibra 23 milimetra te s nekoliko teških strojnica. Prema navodima IRGC-a, brod je na palubi sposoban nositi helikoptere i višestruko naoružanje, uključujući dronove i rakete.

Imenovan po zapovjedniku kojeg je 2000. godine ubio pripadnik iranske oporbe, opremljen je 3D radarima s faznim nizom, protubrodskim raketama i sustavima za elektroničko ratovanje. Uz to, funkcionira kao matični brod za manja plovila, kao i platforma za lansiranje bespilotnih letjelica.

Na snimci ceremonije porinuća na njegovoj palubi uočeni su helikopter Bell 412, četiri glisera, šest bespilotnih letjelica Ababil-2, protuzračni sustav Sevom Khordad TELAR i osam protubrodskih krstarećih raketa u četiri dvostruka kontejnera, najvjerojatnije tipa Ghader.

Prema mišljenju analitičara, brod je odgovor na brodske patrole iz sastava 5. flote američke ratne mornarice sa sjedištem u Bahreinu, čiju nazočnost u vodama Perzijskog zaljeva Iran vidi kao prijetnju.