veliki požar

[FOTO/VIDEO] Strašan požar u marini u Kaštel Gomilici, izgorjelo pet većih jahti, stručnjak očekuje višemilijunsku štetu, vlasnik marine otkrio što se zapravo desilo

29.05.2021 u 21:27

Bionic
Reading

U marini u Kaštel Gomilici zapalio se brod, a požar se proširio na okolne jahte

Vatrogasci su u subotu navečer stavili pod kontrolu požar koji je izbio u marini u Kaštel Gomilici i u kojemu je izgorjelo pet većih jahti, izvijestili su vatrogasci.

"Stavili smo požar pod kontrolu, ali vatrogasci će u marini ostati cijelu noć i postavljati zaštitne brane radi sprječavanja onečišćenja mora", rekao je za Hinu zapovjednik DVD-a U Kaštel Gomilici Ivan Sanader.

U Županijskom vatrogasnom operativnom centru u Splitu izvijestili su da je požar učinio veliku materijalnu štetu te da je, prema prvim saznanjima, izgorjelo pet većih jahti.

Neugodan miris zapaljene plastike na izgorjelim jahtama širi se Kaštelima.

Na gašenju požara bile su angažirane sve raspoložive vatrogasne snage s kaštelanskog i splitskog područja.

Vatrogasci s terena izvijestili su da među njima nije bilo ozlijeđenih.

Jahta u plamenu u Kaštelima Izvor: tportal.hr / Autor: Dalmacija Danas

Do požara u marini došlo je na jednom brodu, a vatra se potom proširila na ostale, a vatra je u marini u Kaštel Gomilici gutala sve pred sobom, javlja Dalmacija danas.

Prema izjavama mještana Kaštela, iz marine u Kaštel Gomilici više puta čule su se eksplozije.

Siniša Bacalja, sudski vještak za brodostrojarstvo i brodogradnju, je za Slobodnu Dalmaciju samo kratko kazao:

'Ovo je katastrofa. Gori više brodova, zahvaćene su i skupocjene jahte dugačke 20 i više metara, šteta će biti milijunska. A kad kažem milijunska onda mislim u milijunima eura.'

Vatra guta brodove u marini u Kaštel Gomilici Izvor: tportal.hr / Autor: Dalmacija danas

Prema viđenom na web kameri, izgleda da se vatra proširila i zahvatila jedrilice vezane na vanjskom lukobranu. Puše zapadni vjetar i jedrilice koje se gotovo dodiruju su mogle izazvati lančani požar. O uzrocima trenutačno ne znamo ništa i ne bi bilo dobro davati bilo kakve procjene zašto je došlo do ovoga - kaže Bacalja koji požar gleda uživo preko ovog linka.

“Večeras oko 20.15 sati u marini Kaštela, u Kaštel Gomilici izbio je požar na više brodova na vanjskome vezu. Za sada nemamo informaciju o ozlijeđenim osobama. U tijeku je postupak gašenja”, izvijestili su iz PU splitsko-dalmatinske.

Požar u marini u Kaštel Gomilici Izvor: tportal.hr / Autor: Dalmatinski portal

Kako javlja Dalmatinski portal, vlasnik marine u Kaštelima kapetan Josip Berket javio im se oko 21.30 sati.

'Izgorjelo je pet jahti! Šteta je velika, ali nema ozlijeđenih. Požar je lokaliziran', kazao nam je Berket.

Otkrio je i što se zapravo dogodilo. Požar, pojašnjava Berket, nije planuo na dva mjesta u isto vrijeme, nego na brodu na kojem su ljudi spremali večeru. Požar se oteo kontroli, konopi su popucali i brod je otplutao na drugi kraj marine te zapalio druge brodove.

  • +39
Požar u Kaštel Gomilici Izvor: Licencirane fotografije/Dalmatinski portal / Autor: Dalmatinski portal