ODUŽILI SE RADOVI

[VIDEO/FOTO] Pogledajte kako uoči svečanog otvorenja izgleda Spomenik domovini kod Lisinskog

19.11.2020 u 16:13

Bionic
Reading

Sudeći po završnim radovima, uskoro bi u Zagrebu trebao svečano biti otvoren Spomenik domovini, a koji se gradi preko puta kipa Franje Tuđmana, uz Koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskog. Iako su iz Grada Zagreba svojedobno najavili da će spomenik otvoriti u rujnu, radovi su se odužili

Još u lipnju krenulo je uređenje zelenog tepiha oko spomenika, a tada je bilo završeno 95 posto projekta. Južna će strana biti iluminirana igrom svjetla i vode. Riječ je o zahtjevnom projektu čija je staklena stijena naručena iz Kine, a brušena je u Češkoj, precizirali su iz Grada Zagreba.

Video: Igor Šoban / Pixsell

Podsjetimo, kamen temeljac za izgradnju Spomenika domovini postavljen je 23. rujna 2019., kada je istaknuto da će na zelenoj površini ispred Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski nastati 'nova gradska vrata - spomenički kompleks arhitektonski uklopljen u urbanističke vrijednosti središnje zagrebačke osi'.

'Spomenik domovini sastoji se od tri soliterno postavljena znaka - Zida boli, Oltara - menze i Portala paviljona koji kao cjelina čine mjesto službenog, protokolom reguliranog ceremonijala odavanja počasti', istaknuo je u lipnju autor idejnog rješenja Nenad Fabijanić. Naglasio je kako je spomenički kompleks, simboličkog značenja, arhitektonski oblikovan tako da se uklapa u postojeće urbanističke vrijednosti središnje zagrebačke osi, Lenuzzijeve potkove, i kao cjelina predstavlja memorijal za odavanje počasti.

  • +8
Zagreb: Završni radovi na Spomeniku domovini Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

'Polaganjem temeljnog kamena projekt ulazi u realizaciju. Gradnja je test, nadam se da ćemo mu biti dorasli', rekao je.

Premijer Andrej Plenković rekao je da će ovo biti mjesto na koje će se dolaziti i davati počast svima koji su sudjelovali u stvaranju Hrvatske. Dodao je kako će spomenik podsjećati i na teške trenutke u stvaranju domovine.

'Prostor je idealna lokacija za Spomenik domovini, među ključnim institucijama i uz spomenik prvom hrvatskom predsjedniku, a bit će važno obilježje Zagreba', kazao je.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ocijenio je da će spomenik biti inspiracija građanima za to 'kako čuvati i stvarati za sljedeće generacije' te je istaknuo da će predstavljati nova gradska vrata.

'Bit će to spomenik za cijelu povijest i mjesto hrvatskog identiteta, koji je temeljen na patnji. Svakom će promatraču predočiti naše vrijednosti, tradicije, običaje i kulturu, poticati emocije i sjećati na čast ratnika te žrtvu koju smo morali podnijeti kako bismo imali samostalnu i suverenu Hrvatsku. Svrha spomenika je i predstavljanje naše povijesti', rekao je Bandić, izražavajući uvjerenje da bi otkrivanje spomenika moglo biti održano već početkom svibnja.

Gotovo šest mjeseci kasnije otvaranje spomenika još se čeka.