ODUŽILI SE RADOVI

[VIDEO/FOTO] Pogledajte kako uoči svečanog otvorenja izgleda Spomenik domovini kod Lisinskog

  • Autor: S. S.
  • Zadnja izmjena 19.11.2020 16:57
  • Objavljeno 19.11.2020 u 16:13
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Sudeći po završnim radovima, uskoro bi u Zagrebu trebao svečano biti otvoren Spomenik domovini, a koji se gradi preko puta kipa Franje Tuđmana, uz Koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskog. Iako su iz Grada Zagreba svojedobno najavili da će spomenik otvoriti u rujnu, radovi su se odužili

Još u lipnju krenulo je uređenje zelenog tepiha oko spomenika, a tada je bilo završeno 95 posto projekta. Južna će strana biti iluminirana igrom svjetla i vode. Riječ je o zahtjevnom projektu čija je staklena stijena naručena iz Kine, a brušena je u Češkoj, precizirali su iz Grada Zagreba.

Video: Igor Šoban / Pixsell

Podsjetimo, kamen temeljac za izgradnju Spomenika domovini postavljen je 23. rujna 2019., kada je istaknuto da će na zelenoj površini ispred Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski nastati 'nova gradska vrata - spomenički kompleks arhitektonski uklopljen u urbanističke vrijednosti središnje zagrebačke osi'.

'Spomenik domovini sastoji se od tri soliterno postavljena znaka - Zida boli, Oltara - menze i Portala paviljona koji kao cjelina čine mjesto službenog, protokolom reguliranog ceremonijala odavanja počasti', istaknuo je u lipnju autor idejnog rješenja Nenad Fabijanić. Naglasio je kako je spomenički kompleks, simboličkog značenja, arhitektonski oblikovan tako da se uklapa u postojeće urbanističke vrijednosti središnje zagrebačke osi, Lenuzzijeve potkove, i kao cjelina predstavlja memorijal za odavanje počasti.

  • +8
  • +5

Zagreb: Završni radovi na Spomeniku domovini

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

'Polaganjem temeljnog kamena projekt ulazi u realizaciju. Gradnja je test, nadam se da ćemo mu biti dorasli', rekao je.

Premijer Andrej Plenković rekao je da će ovo biti mjesto na koje će se dolaziti i davati počast svima koji su sudjelovali u stvaranju Hrvatske. Dodao je kako će spomenik podsjećati i na teške trenutke u stvaranju domovine.

'Prostor je idealna lokacija za Spomenik domovini, među ključnim institucijama i uz spomenik prvom hrvatskom predsjedniku, a bit će važno obilježje Zagreba', kazao je.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ocijenio je da će spomenik biti inspiracija građanima za to 'kako čuvati i stvarati za sljedeće generacije' te je istaknuo da će predstavljati nova gradska vrata.

'Bit će to spomenik za cijelu povijest i mjesto hrvatskog identiteta, koji je temeljen na patnji. Svakom će promatraču predočiti naše vrijednosti, tradicije, običaje i kulturu, poticati emocije i sjećati na čast ratnika te žrtvu koju smo morali podnijeti kako bismo imali samostalnu i suverenu Hrvatsku. Svrha spomenika je i predstavljanje naše povijesti', rekao je Bandić, izražavajući uvjerenje da bi otkrivanje spomenika moglo biti održano već početkom svibnja.

Gotovo šest mjeseci kasnije otvaranje spomenika još se čeka.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!