KRAJNJA ZABRINUTOST

Vesna Pusić poziva dragovoljce da se vrate iz Ukrajine

12.02.2015 u 19:34

Bionic
Reading

Hrvatski dragovoljci koji se bore na strani ukrajinske vojske ne uživaju institucionalnu potporu i njihov odlazak na ukrajinsko bojište nije vezan ni uz koju hrvatsku državnu instituciju, priopćilo je u četvrtak Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, reagirajući na priopćenje ruskog ministarstva koje poziva Zagreb da spriječi sudjelovanje hrvatskih dragovoljaca na strani ukrajinske vojske

'Što se tiče hrvatskih državljana koji su otišli na ukrajinsko bojište (...), radi se o tome da su samo konstatirane činjenice, jer pratimo stanje. Činjenica jest da se na ukrajinskom bojištu nalaze hrvatski državljani, konkretno radi se o njih osam, ali njihov odlazak nije vezan ni uz koju od hrvatskih državnih institucija, niti ih one na bilo koji način podupiru', kaže se u priopćenju i dodaje da je i MVEP zbog toga zabrinut.

'Bez obzira na to što se radi o vrlo malom broju pojedinaca, to nas zabrinjava i situaciju pratimo s najvećom ozbiljnošću', kaže se u priopćenju.

Pusić je u srijedu potvrdila da ima hrvatskih državljana koji se bore u Ukrajini, ali isključivo u redovnoj ukrajinskoj vojsci.

'Moskvu je zabrinula i šokirala izjava za javnost potpredsjednice hrvatske vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova (Vesne Pusić) kojom je potvrdila da u trenutačnom sukobu na ozemlju Ukrajine sudjeluju hrvatski dragovoljci na strani ukrajinske vojske, a da nije dovela u pitanje zakonitost takvog sudjelovanja hrvatskih građana u operacijama koje provode ukrajinske vojne strukture', kaže se u ruskom priopćenju.

Hrvatska je pozdravila u četvrtak postignuti dogovor u Minsku, između Njemačke, Francuske, Rusije i Ukrajine, kojim 'počinje proces prekida sukoba te predstavlja prvi korak prema održivom miru u Ukrajini'.

MVEP poziva sve strane borce, 'pa i one koji su otišli iz Hrvatske, a koji su u Ukrajini, da se vrate u svoje matične države kako bi ovaj današnji sporazum iz Minska što prije donio konkretne rezultate'.

Hrvatska se zalaže za smirivanje stanja i što brži pronalazak održivog mirnog rješenja, dodaje se u priopćenju.