NAJMANJE 50 MRTVIH

Venezuela: Masakr pobunjenika u zatvoru

26.01.2013 u 10:28

Bionic
Reading

Najmanje 50 ljudi je ubijeno a 90 je ranjeno u petak u pobuni u zatvoru Uribani, u gradu Barquisimetu na sjeveroistoku Venezuele, doznaje se od bolničkog izvora

"Imamo oko 90 ranjenih, uglavnom vatrenim oružjem, koji su primljeni u glavnu bolnicu, s doista nevjerojatnom brojkom od najmanje 50 mrtvih", rekao je Ruy Medina, ravnatelj bolnice Antonija Marie Pinede, rekavši da sve žrtve dolaze iz Uribane.

"Ranjenici iz zatvora Uribane počeli su stizati u hitnu službu u 11 sati (...). Tijekom dana smo operirali 14 ranjenika čije je zdravstveno stanje zahtijevalo kiruršku intervenciju", dodaje direktor bolnice.

Venezuelska vlada je najavila istragu o pobuni u kojoj je stradao velik broj ljudi.

Nešto ranije, ministrica za zatvorski sustav Iris Varela rekla je za javnu televiziju VTV da je zbog pretrage ćelija radi oduzimanja oružja izbio sukob naoružanih zatvorenika i uprave zatvora u kojemu je stradao "još neutvrđen broj žrtava".

Među žrtvama su zatvorenici kao i vojnici i zatvorski stražari, rekla je Varela, obećavši iscrpnije informacije o događajima kada vlasti preuzmu "potpunu kontrolu" nad zatvorskom ustanovom.

Na snimkama lokalnih medija mogu se vidjeti barikade nacionalne garde oko zatvora, zatvorenici s krvavom odjećom na nosilima i zabrinuti članovi obitelji, napose žene koje iščekuju vijesti o svojim najmilijima.

Venezuelski opservatorij za zatvore (OVP) je upozorio da je Uribana građena za 850 zatvorenika a "trenutačno ih je ondje 2.500". Zatvor je poznat po silovitim okršajima hladnim oružjem među zatvorenicima, što je neka vrsta zabave, ali i stjecanja ugleda među zatvorenicima.

Svi venezuelski zatvori su prenapučeni, u njima vladaju nehigijenski uvjeti a nasilje među zatvorenicima je česta pojava. Službeni podaci govore o 50.000 zatvorenika u zemlji, premda je zatvorska infrastruktura predviđena za prihvat 14.000 ljudi.

Kako bi se ublažilo teško stanje u zatvorima, u srpnju 2011. je osnovano ministarstvo za zatvorski sustav, ali je u prvoj godini njegova djelovanja ubijeno više od 500 zatvorenika, a 1.200 je ranjeno, upozoravaju aktivisti za ljudska prava.