BALDASAR DOGOVORIO

Veliki transfer: Splitska banka 'otela' 840 milijuna kuna Hypo banci

28.05.2014 u 14:31

Bionic
Reading

Gradonačelnik Splita Ivo Baldasar promijenio je poslovnu banku preko koje prolaze sredstva iz gradskog proračuna: umjesto Hypo banke, sa splitskih 840 milijuna kuna godišnje baratat će Splitska banka

Pregovaranje je navodno trajalo dva mjeseca, a presudilo je obećanje najveće dalmatinske banke da će vrlo skoro krenuti s izgradnjom svog novog poslovnog centra u Splitu, da će zaposliti dodatne ljude i financijski pratiti buduće gradske investicije. Javnog natječaja nije bilo jer, kako tvrde u splitskoj gradskoj upravi, odabir banke ne podliježe Zakonu o javnoj nabavi.

'Ovo je čisto poslovna odluka. Bili smo iznimno zadovoljni suradnjom s Hypo bankom, koja je bila iznimno korektna i uvijek nam izlazila u susret, ali Splitska banka nam je ponudila bitne i interesantne stvari. Obećali su gradnju novog sjedišta, zapošljavanje još ljudi i praćenje naših programa. Pored toga, čak i nevezano za naš dogovor, ta banka je i mimo Grada pomagala važne institucije poput bolnice i Hrvatskog narodnog kazališta', kazao je Baldasar.


'U zakonu postoji ograničenje po kojemu jedinice lokalne samouprave smiju imati račun u samo jednoj banci i osobno smatram da to nije u redu, no držat ćemo se zakona. S Hypo bankom nastavit će surađivati neka komunalna poduzeća, a i gradska uprava preko nekih projekata', najavio je splitski gradonačelnik.

Iz Splitske banke su za T-Portal neslužbeno potvrdili dogovor s Baldasarom. Objasnili su da je gradnja novog sjedišta banke u kompleksu dvaju nebodera na Kmanu već trebala započeti, no pojavio se neočekivan problem kod tvrtke koja se službeno pojavljuje kao investitor.

Grad Split je surađivao s Hypo bankom još od 1998, kada je uzeo kredit od 30 milijuna tadašnjih njemačkih maraka za uređenje Žnjana uoči dolaske pape Ivana Pavla Drugog. Banka je uvjete kreditiranja strogo vezala uz suradnju oko tekućeg računa, pa je sve do potpune isplate kredita bilo nemoguće prijeći u neku drugu banku - u tom slučaju, trebalo je jednokratno otplatiti cijelo zaduženje.

Bivši gradonačelnik Željko Kerum bio je najavio promjenu poslovne banke, no kako se osobno zapleo u odnosima s financijskim institucijama, od toga je odustao. Hypo banka naime ima hipoteku nad velikim dijelom njegovih nekretnina, a sa Splitskom bankom vodio je javni rat 'jer su se miješali u poslovnu politiku njegovih tvrtki'. Prije nekoliko godina objavio je da je prema njoj otplatio sve dugove i kako s tom institucijom ubuduće ne želi imati nikakvog posla, a takvim razvojem događaja bila je zadovoljna i sama Splitska banka.

Sadašnji splitski dogradonačelnik Goran Kovačević (HNS) prije tri godine zalagao se za raspisivanje javnog natječaja za izbor nove gradske poslovne banke, kao i za objedinjavanje računa svih gradskih tvrtki. Smatrao je da bi se time postigla ušteda, no u međuvremenu se povukao...