ŠERIĆ SUMNJA U PRISTRANOST

'Veliki maestro': Obrana zatražila izuzeće sutkinje

31.03.2011 u 13:08

Bionic
Reading

Ponovljeno suđenje bivšim potpredsjednicima Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) Josipu Matanoviću i Robertu Peši u slučaju 'veliki maestro' danas nije započelo jer je Matanovićev branitelj zatražio izuzeće sutkinje zagrebačkog Županijskog suda Ivane Kršul.

Odvjetnik Branko Šerić izuzeće je zatražio zbog sumnje u sutkinjinu pristranost, s obzirom da je tijekom prvog suđenja sudjelovala u odlukama o pritvoru optuženih u ovom slučaju. Zahtjev je obrazložio praksom Ustavnog suda i Europskog suda za ljudska prava.

Odluku o zahtjevu za izuzećem donijet će predsjednik zagrebačkog Županijskog suda.

Ponovljeno suđenje bivšim potpredsjednicima HFP-a zatražio je Vrhovni sud koji je lani u ožujku, nakon žalbi na prvostupanjsku presudu, potvrdio 11-godišnju kaznu Matanoviću i ukinuo dvogodišnju osuđujuću presudu Peši.

Matanoviću je prihvaćen samo dio žalbe koji se odnosi na davanje mita u slučaju ciglane u Ninu kada je uskokovom pouzdaniku Jošku Kuzmaniću tvrdio da je Peša pristao primiti 200.000 eura mita.

Vrhovni je sud zaključio da ničim, pa ni USKOK-ovim tajnim snimanjem razgovora nije utvrđeno da je Peša na bilo koji način tražio ili pristao uzeti novac kako bi pogodovao stranom investitoru, koji je na zemljištu ciglane planirao izgraditi turističko naselje.

Matanoviću i Peši zbog toga se ponovno sudi, a optuženi su zbog primanja i davanja mita.

Datum novog ročišta zakazati će se nakon odluke o zahtjevu za izuzećem sutkinje Kršul.

Osim Matanovića i Peše, Vrhovni sud ukinuo je i oslobađajuću presudu bivšem šefu Odjela nekretnina HFP-a Igoru Petlevskom, istarskoj odvjetnici Asji Piplović i poduzetniku Mladenu Jandričeku. Iako su na prvom suđenju za "veliki maestro" dijelili optuženičku klupu s Matanovićem i Pešom njihov je slučaj izdvojen i sada im se sudi na zagrebačkome Općinskom kaznenom sudu.

Matanoviću je Vrhovni sud potvrdio dio presude kojom mu se oduzima nezakonito stečenih 250.000 eura i 125.500 kuna.

U slučaju "veliki maestro" sudilo se i zagrebačkom odvjetniku Juraju Parazajderu kojemu je Vrhovni sud potvrdio osuđujuću presudu na tri godine zatvora te višem savjetniku u Fondu Darku Mrkonjiću i osječkom profesoru Mani Mediću koji su pravomoćno oslobođeni.